СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Почина Заха Хадид
 Facebook

Почина Заха Хадид31.03.2016 / 19:50 - citybuild.bg

Тя бе първата жена, отличена със златен медал от Royal Institute of British Architects, който се връчва всяка година от 1848 г. насам за постижения в тази област.

 

Заха Хадид почина днес на 65 години. Тя е получила инфаркт в болница в Маями, където се лекуваше от бронхит. Преди 40 минути от фейсбук страницата на Zaha Hadid Architects написаха само "ZAHA HADID 1950-2016".  

 

 

Заха Мохамад Хадид е родена в Багдад на 31 октомври 1950 г. Баща й е бил лидер на иракската Прогресивна демократическа партия. Тя завършва първо математика в Американския университет в Бейрут, след което през 1972 г. се мести в Лондон и учи архитектура.


Името на Хадид става известно в архитектурните среди в началото на 80-те години на миналия век, като добива популярност с изключително дръзки и оригинални, сравнявани с абстрактни картини. Някои намират проектите й за неземни, други - за прекалено екстравагантни.

 

Снимка: BBC. Заха Хадид на 7 години в Рим, и нейна скорошна снимка

Проекти на Заха Хадид има по цял свят, включително Хонконг, Германия и Азербайджан. Нейни са проектите за Националният музей на изкуствата от XXI век в Рим, Serpentine Sackler Gallery и Центърът за водни спортове за Олимпиадата в Лондон през 2012 г., сградата на Операта в Гуанчжоу, Китай, Центърът за съвременни изкуства Розентал в Синсинати, станцията на кабинковия лифт в Инсрук, Австрия, централната сграда на BMW в Лайпциг, Германия, хотел „Пуерта Америка" в Мадрид, Центърът „Гейдар Алиев" в Баку, DOMINION TOWER в Москва, последният Messner Mountain Museum в италианските Алпи и много други. Един от последните й проекти бе този на най-голямото летище в света в Пекин. 

 

Едно от най-ярките имена в съвременната архитектура e и първата жена, отличена с най-престижната награда за архитектура и дизайн  - Pritzker, през 2004 година.

 

Освен с архитектура, Заха Хадид се занимаваше с живопис, а също и с автомобилен и предметен дизайн - автор е на проектни концепции за луксозни яхти, концептуални автомобили, мебели, обувки, ювелирни изделия за различни компании, включително Blohm & Voss, United Nude, Bulgari.

 

Футуристичният неподражаем стил на Заха Хадид е наследството, което тя оставя на целия свят. За нея менторът й Рем Колхас - също световен архитект, твърди, че тя е планета, която се движи в своя собствена неподражаема орбита.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild