СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Почти нулево енергийните сгради са почти непознати за строителния бранш
 Facebook

Почти нулево енергийните сгради са почти непознати за строителния бранш13.06.2019 / 10:30 - CityBuild.bg

Това беше основният извод от форум в Бургас.

 

Според Директива на ЕС относно енергийните характеристики на сградите, след декември 2018 г. публичните нови сгради трябва да са с близко до нулево потребление на енергия, а до 31 декември 2020 г. това трябва да е въведено за всички нови сгради. В същото време темата за Почти нулево енергийни сгради /ПНЕС/ е непозната за болшинството участници в строителните процеси, съобщиха от БАИС. Това е основният извод от Втората национална конференция "Почти нулево енергийни сгради", която се проведе от 30 май до 1 юни в Експо център "Флора - Бургас". Конференцията е опит да събуди институциите, отговорни за прилагането на изискванията на директивата, и за разработване на реални стъпки и програми за действие за спешно приложение на практика на поетите ангажименти.

 

 

В конференцията участваха представители на държавата, общините, специализирани учебни заведения, браншови организации, проектанти и строители, както  и гости от Китай, Австрия, Чехия, Словакия и Германия. Представена беше „Норвежка програма" за финансиране на изграждането на ПНЕС, в която има заделени средства и за обучение по енергийна ефективност. От Института за строителна физика във Фраунхофер, Германия, предложиха варианти за финансиране на процесите по реновиране на съществуващи сгради до ниво ПНЕС. От „Фонд за устойчиви градове" разказаха за програма за финансиране на реновиране на сгради, проектирани до 1999 г. за достигане на категория ПНЕС.

 

От Китайския комитет по отопление, вентилация и климатизация разказаха за разработения от Министерството на строителството в Китай стандарт за почти нулево енергийни сгради в страната. Той е съобразен с регионалните особености, като страната е разделена на 5 региона. По този начин проектантите имат ясно ръководство при проектирането на ПНЕС. Разчита се на конкретната организация по места и на примерите от пилотните проекти. Планът предвижда до 2050 г. консумацията на енергия в сградния фонд да се намали с 95% в сравнение с 2013 г.

 

 

Гостите от Чехия, Словакия и Австрия акцентираха основно върху решаването на проблемите с финансирането, а на дискусия с участието на ЕнЕфект, БАИС, КСБ, КАБ и представители на фирми, извършващи енергиен одит, възникнаха идеи за съвместни действия, които да ускорят работата по внедряването на ПНЕС в строителната практика в България. Отбелязана бе и ролята на обученията на БАИС и ЕнЕфект за повишаване на квалификацията на изпълнителите на изолационни работи за достигане на критериите за ПНЕС.

 

 

В рамките на конференцията бе организирано и изложение на продукти и технологии, предназначени за изграждането на почни нулево енергийни сгради, основна част от които бяха на фирми-членове на БАИС „Кнауф България", „Ксела България" и други.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор