СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КАБ е подала жалба срещу изграждането на Националната детска болница
 Facebook

КАБ е подала жалба срещу изграждането на Националната детска болница13.08.2019 / 16:15 - Citybuild.bg

Организацията настоява за прекратяването на тръжната процедура. 

 

Причината: сегашните й параметри са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата. Срещу търга беше внесена жалба в КЗК и от една от фирмите "ВДХ" АД, но по нея комисията е отказала да образува производство.

 

Поръчката за проектиране и строителство на Националната детска болница беше обявена в началото на юли с бюджет на Министерството на здравеопазването от максимум  95.4 млн. лева с ДДС. Предвижда се болницата да бъде изградена на мястото на недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.  Идеята е бъдещата педиатрична болница да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

 

Камарата на архитектите настоява поръчката да бъде спряна и обявена наново със задание, което да гарантира качеството на изпълнението, "тъй като детската болница е обект с високо обществено значение и от начина, по който ще бъде изпълнена зависят живота и здравето на децата".

 

Жалбата има два основни момента - вида на процедурата, която е инженеринг и обема и съдържанието на техническото задание, което според камарата е непълно.

 

Според съсловната организация инженерингът е една порочна практика, която се е наложила в последните години в България и никъде другаде не се прави по този начин.

 

"Обектът е изключително отговорен и поставя в риск живота и здравето на тези, които ще се лекуват вътре. Още повече, че самото задание е изключително непълно. Освен конструктивно обследване трябваше да има и предпроектно проучване. Да е ясно дали прилежащата инфраструктура може да поеме този обект, да е ясно дали самата концепция е правилна за такава болница", коментира арх. Петкана Бакалова, зам.-предс.на КАБ пред Mediapool.

 

Тя обяснява, че медицинските стандарти задават определени параметри като необходими площи, микроклимат, чистота, стерилност, но не дават указания как да се постигнат те, което, по думите е от изключително значение, тъй като "качествените инженерни системи и качествените материали, гарантират ниски експлоатационни разходи. Само един пример - разходите за електроенергия. Има значение дали бъдещата сграда, през следващите 50 години, за сметка на данъкоплатеца, вместо 100 000 лева ток на месец ще консумира 200 000".

 

"В медицинските стандарти се казва, че настилките трябва да се почистват лесно. Само че една настилка може да отговори на това условие лесно, независимо дали е винилова, гранитогрес или друг вид, но медицинските стандарти не дават с какъв клас на износоустойчивост трябва да бъде. Защото една настилка, в зависимост от устойчивостта си, може да се амортизира за 5 години, дори за 2 или 1 при голямо натоварване, а може и да запази всичките си функционални и естетически качества 30 години. В тази поръчка, всички елементи на сградата, свързани със стерилност, пожарна безопасност, конструктивна устойчивост, микроклимат, шумоизолация, евакуация или функциониране на сградата в случай на аварийна ситуация като земетресение, пожар, прекъсване на електро- или водоснабдяване и др., ще зависят от преценката на строителя. В най-елементарния пример, ако той може да избира да сложи настилка за 20 лева на квадрат или за 200 лева на квадрат, кой материал ще сложи според вас, когато няма поставени изисквания? А сега си представете, че става въпрос за пожарната безопасност или аварийните системи", допълва тя.

 

Според арх. Бакалова може да се окаже, че тези пари са много за такъв тип сграда, може да се окаже и че не стигат. В момента оценката се базира на пазарно проучване, но не е ясно какво включва то.

 

Тя допълва, че към подобна сграда трябва да бъдат поставени страшно много изисквания, формулирани на база предпроектни проучвания и описани ясно и подробно в детайлно разработено техническо задание. "Трябва да се изясни може ли тази сграда да бъде на определеното за целта място, какви инженерни съоръжения трябва да се изградят, каква захранваща техническа инфраструктура е необходима. Това в момента не е изяснено", посочва Бакалова.

 

Затова от Камарата на архитектите настояват да се спре поръчката, тъй като условията й и заданието няма как да бъдат променени в рамките на вече обявената. "Ако имаше начин условията да се променят в рамките на тази поръчка, ние нямаше да искаме нейното прекратяване. Но това са твърде съществени промени. Единственият законен начин е да се прекрати и обяви наново", заяви Бакалова.

По думите й поръчката пак може да е една, но да има два лота: за изготвяне на идеен и технически проект и за работен проект със строителство.

 

Според камарата са необходими и промени в законодателството, за да не се допуска инженеринг без предварителен идеен проект, а заданията задължително да бъдат изготвяни от професионалисти.

 

 
още от Новини

още от София