СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Подготвят обсъждане за двете нови сгради „ОБОРИЩЕ 69“
 Facebook

Подготвят обсъждане за двете нови сгради „ОБОРИЩЕ 69“15.10.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Граждани недоволстват заради бъдещите 9 етажа, изсечените дървета и разрушаването на две стари здания.

 

 

Проектът

 

Проектът ОБОРИЩЕ 69 предвижда две независими жилищни сгради - според инвеститора - „с прекрасна архитектура, носеща духа и стила на тази специална централна градска локация".

 

 

Сграда А е проектирана с 14 апартамента и 2 офиса и обемът й се стеснява във височина. Те са разположени на приземния етаж заедно с входното фоайе и първо ниво на "градински мезонет". Офисите са със самостоятелни входове. За тях са предвидени складови и сервизни помещения. Следват два тристайни апартамента, както и второ ниво на градинския мезонет. На следващите етажи са проектирани три тристайни апартамента, един петстаен, един четиристаен, един петстаен апартамент и мезонет с 4 спални. Паркирането на автомобили е изцяло подземно. В сутерена се разполагат 34 паркоместа (част от които в обособени гаражи), технически и складови помещения.

 

 

Сграда Б ще разполага с 3 апартамента и офис. Постройката се намира на втора линия, зад сграда "А". Пешеходният достъп е решен по озеленено пространство покрай високата сграда. Между двете излиза стълбище от подземните нива. Покрита част (зелен покрив) осигурява достъп до главния вход на сградата. Плановото решение предвижда по нива складови помещения; офис, входно пространство и склад на партера; по един четиристаен апартамент на първи и втори етаж; един четиристаен апартамент на трети етаж. 

 

 

Външните зидове ще се изграждат с керамични тухли 25 см, като допълнително се топлоизолират с 15 см минерална вата.

 

 

Предвижда се изграждането на геотермална термопомпена инсталация, както и комбинация от вентилаторни конвектори и подово отопление/охлаждане на помещенията.

 

 

Жилищата ще бъдат изградени с интегрирана система за управление на осветление, щори и климатизация, както и с домашна аудио система посредством Adapt Home Control система с възможност за отдалечен достъп и използване на Android/IOS за потребителски интерфейс. Подобни интелигентни системи могат да намалят до 80% консумацията на електроенергия за осветление.

 

 

Мнението на районната администрация

 

„Район "Оборище" е един от най-наситените със сгради-недвижими културни ценности и граничещ с централната градска част, която е запазила най-силно характера и духа на отминалите епохи. Затова е необходимо да се прилагат специфични правила и нормативи, които с внимание да моделират градския пейзаж", казват от районната администрация и допълват, че „по тази причина за подобни територии е от особена важност изследването на техническата инфраструктурна обезпеченост, свързана с автомобилния транспорт." Според администрацията, теренът на ул. "Оборище" 69, който е близо до натоварено кръстовище и спирка на градския транспорт, в комбинация с директния автомобилен достъп към главната улица до и към имота, създава предпоставки за конфликтни ситуации.

 

 

По тази причина, отчитайки сериозното обществено напрежение и изразявайки загриженост за запазване облика и характера на квартала, районната администрация на "Оборище" започва организацията на обществена дискусия, на която да бъдат поканени всички страни, отговорни за разрешаването и изпълнението на бъдещия строеж. Очаква се информация за датата и участниците в събитието, което ще бъде проведено при отворени врати.

 

Триетажнтаа сграда от едната страна на имота, на ъгъла на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. „Оборище".

 

Ул. „Оборище" след триетажната сграда - в посока бул. „Ситняково".

 

Старата ограда на имота на ул. „Оборище" 69

 

Надпис „Убийци на дървета" на стария вход.

 

Двете дву- и триетажни сгради на терена, които се разрушават.

 

Теренът на ул. „Оборище" 69 - поглед към бул. „Евлоги и Христо Георгиеви".

 

Снимки: CityBuild.bg. Сградата от другата страна на имота в посока бул. „Ситняково".

 

Мнението на инвеститора

 

Според Mediapool, представител на фирмата "Леонекс България" ЕАД (собственост на Хайри Ферхадов Хутев), е заявил за изданието, че в района има не само дву- и триетажни сгради, но и 6-етажни, а хората от квартала е трябвало да бъдат активни по време обществените обсъждания за имота. От НАГ са заявили, че ще проверят обекта, но щом има разрешение за строеж, то той покрива нормите на законодателството.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано