СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Не е подкрепен проектът за каменните врати в гробницата при с. Свещари
 Facebook

Не е подкрепен проектът за каменните врати в гробницата при с. Свещари29.09.2020 / 14:28 - CityBuild.bg

Това съобщиха от Министерството на културата по повод изказвания на проф. Диана Гергова, консултант в проекта.

 

Проектът „Консервация, реставрация и експониране на тракийската гробница при с. Свещари: Завръщане към автентичността на обекта" спечели финансиране на Посланическия фонд на САЩ за опазване на културното наследство и е ръководен от фондация Credo Bonum и подкрепен от Министерството на културата. Проектът включва дейности като подмяна на електрическата инсталация, ново решение на осветлението и обновяване на постоянната музейна експозиция в лабиринта на защитената сграда. Най-съществена част в него са демонтажът и отместването на каменните врати (наискос), експонирани в момента двуизмерно извън гробната камера.

 

 

Въпреки усилията на екип от специалисти и дългогодишната практика на проф. Диана Гергова проектът не срещна подкрепата на научната общност, казват от МК. Една от причините е, че в документацията за обновяването на постоянната експозиция в лабиринта са констатирани пропуски. На Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), проведен на 19 юни т. г., проектът единодушно не е бил подкрепен. Намесите, свързани с демонтажа и монтажа на наискоса, са определени като твърде рискови, компрометиращи автентичността на оригинала и като ненужни. Това е наложило изключването на наискоса като елемент в проекта и преразглеждане на дейностите и тяхното повторно съгласуване с Посланическия фонд на САЩ за опазване на културното наследство, което тече в момента.

 

Заседанието на експертния съвет беше излъчено на живо в YouTube канала на Министерството на културата в деня на провеждането му. Записът е достъпен онлайн на следния линк - https://www.youtube.com/watch?v=Tuky4ZsWBrM. В дискусията могат да се видят гледните точки на различни експерти. На база направените анализи консолидираната научна общност смята за рискови част от дейностите и препоръчва как проектът да продължи.

 

В хода на продължилите близо две години обсъждания на етапите на проекта са проведени множество консултации с археолози, експерти, музейни специалисти, първите проучватели на гробницата, Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Национален археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН), Исторически музей - Исперих, Регионален исторически музей - Разград и много други. Изготвен е подробен мониторингов доклад, включващ десетки експертни оценки за състоянието на обекта от световно значение.

 

Проектът се администрира от фондация Credo Bonum, в това число и финансово, като същата организация е с доказан над 14-годишен опит в сферата на културата. Имаме тяхното уверение, че досега не са направени никакви необосновани разходи, казват от министерството. До момента са предвидени хонорари на външни за фондацията специалисти по подготовка на проекта.


"Всякакви инсинуации, свързани с обвинения в злоупотреби, корупция, машинации, пренасочване на суми с неясна цел или други, могат да целят единствено провал на проекта, дискредитиране на институции, както и загубена възможност средствата да бъдат използвани за паметник от световно значение. Министерството на културата ще продължи, както и досега, да работи с грант получателя в лицето на екипа на фондация Credo Bonum, с Историческия музей в Исперих, с Регионалния исторически музей в Разград и с други културни институции и специалисти за успешното приключване на проекта", казват в заключение от МК.

 

 
още от Новини

още от Страната