СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ЕТЕМ подкрепя и културни проекти
 Facebook

ЕТЕМ подкрепя и културни проекти02.04.2020 / 16:41 - CityBuild.bg

Архитектурната експозиция „Τhe School of Athens" събира академични „постижения" от различни епохи, но не „умове", а пространства.

 

 

Изложбата „Τhe School of Athens", част от павилиона на Гърция от 16-то Архитектурно биенале във Венеция през 2018г., е уникален архитектурен алманах, който проследява и събира за първи път на едно място академични пространства от различни периоди на историята, от различни точки на света. Експозицията е вдъхновена от най-известната едноименна фреска на Рафаело. Шедьовърът на ренесансовия художник показва всички най-велики математици, философи и учени от класическата античност, събрани заедно, споделящи своите идеи и учещи се един от друг. Всички тези фигури живеят по различно време, но във фреската на Рафаело те са събрани заедно под един покрив.

 

Архитектурният проект „Τhe School of Athens" също си е поставил за цел да събере на едно място академични „постижения" от различни епохи, но не „умове", а пространствата, в които те са  общували със своите ученици. За първи могат да се видят физически модели на 70 различни академични пространства от различни епохи и географски ширини, реализирани и нереализирани. Всички модели в експозицията са в един и същ мащаб - 1:200, и показват само частите от университета, идентифицирани като открити пространства, свободни и неформални места за учене. Затворените класни стаи са изключени.

 

Изложбата „Τhe School of Athens", част от павилиона на Гърция от 16-то Архитектурно биенале във Венеция през 2018г.

 

Екипът на ЕТЕМ е впечатлен от монументалния труд, вложени в експозицията, и компанията подкрепя изложбата, за да могат повече хора да се запознаят с уникалния научен труд. „За ЕТЕМ е мисия да подкрепя подобни текущи и развиващи се изследователски проекти, които ще бъдат от една страна полезни на експертите от бранша, а от друга - интересни на широката аудитория. Архитектите през цялата история експериментират с различни пространствени стратегии за създаване на „свободни пространства» и според мен „Атинската школа" ни показва най-добрите от тях", заяви Мариета Зайкова, мениджър Бранд комуникации в ЕТЕМ.

 

Изложбата „Τhe School of Athens", част от павилиона на Гърция от 16-то Архитектурно биенале във Венеция през 2018г.

 

Проектът „Τhe School of Athens" е своеобразен вид обучение за „свободното пространство". Експозицията е разширена и преработена за новото си представяне от 20 февруари. Макетите на академичните пространства са монтирани в края на вертикални стоманени пръти, повдигнати до височината на талията за лесно гледане от всички ъгли и организирани в решетка, която изпълва павилиона еднакво във всички посоки. Моделите са допълнени от данни, рисунки и изображения, които позволяват сравнение на проектите.

 

Изложбата „Τhe School of Athens", част от павилиона на Гърция от 16-то Архитектурно биенале във Венеция през 2018г.

 

В момента музеят Бенаки в Атина е затворен заради мерките срещу вируса, но работи върху създаването на виртуални обиколки. Засега крайната дата за изложбата е 17 май.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от АРТ