СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
За подкуп е задържан шефът на правната дирекция на р. "Подуяне" Лилия Геринска
 Facebook

За подкуп е задържан шефът на правната дирекция на р. "Подуяне" Лилия Геринска17.05.2018 / 12:17 - CityBuild.bg

Парите са дадени от „Арт елит" ЕООД за обществена поръчка за саниране на блок.

 

Шефът на правната дирекция на район "Подуяне" Лилия Геринска беше задържана по обвинение в подкуп от 15 хиляди лева. Това стана известно вчера на брифинг на ръководителя на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова. Собственикът фирмата е пуснат от ареста, след като е дал показания за случилото се и е разказал за предишни срещи с Геринска, както и за давани подкупи.

 

Геринска е била задържана при получаване на 10 хиляди лева, като останалите пет тя била получила по-рано, заявиха още от държавното обвинение. Срещу нея е образувано досъдебно производство. Обществената поръчка, за спечелването на която е бил получен подкуп вчера, е била за над 2 млн. лева, като срещата за предаването на парите се е осъществила в столичния квартал „Овча Купел", където са извършени и арестите.

 

 

 

"Обвиняемата е получила сумата, за да наруши свои служебни задължения. Поръчката се развива в срок от няколко месеца. Размерът на паричната сума, получена вчера, е 10 000 лева. Обвиняемата за същата обществена поръчка е получила 5000 лева, тоест общо 15 000 лева. Срещу задържаната ще бъде повдигнато обвинение. Наказанието, което е предвидено в Наказателния кодекс, е до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева", заяви още Русинова.

 

По думите й засега мярката на Геринска е за арест от 72 часа, като наблюдаващият прокурор щял да прецени дали да иска постоянния й арест с оглед на това, че тя отглежда непълнолетно дете.

 

Сигналът срещу Геринска е от октомври - от човек, запознат с дейността й. "По делото са налични доказателства за други обществени поръчки, че длъжностното лице е получавало парични суми, но предвид краткия период от време анализът и повдигането на тези обвинения ще бъдат в следващите дни. Дори в делото има доказателства за това, че в една обществена поръчка като подарък е получена парична сума, за да заведе свои подчинени на почивка в хотел", заяви още Русинова.

 

Припомняме, че преди месец с подкуп от 70 хил. евро, взет от строителен предприемач, бяха арестувани кметът и заместник-кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

 

 
още от Новини

още от София