СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Подменят старото отопление на 5 000 домакинства в София с по-екологично
 Facebook

Подменят старото отопление на 5 000 домакинства в София с по-екологично22.11.2019 / 17:24 - CityBuild.bg

Проектът ще се изпълнява освен в София, и в общините  Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана.

 

На пресконференция  днес  в Столичната  община  беше представен  проект за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата на територията на общината. Той ще се изпълнява в рамките на Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по Програма LIFE на Европейския съюз.

 

Домакинствата за Столична община са 4 925. Очакваното намаление на ФПЧ от изпълнението на проекта в три фази е 74,11 т/год. Кандидатите за подмяна на отоплителните уреди трябва да се отопляват на дърва и/или въглища, да са заявили доброволно желание за участие, да са собственик/съсобственик на имота с жилищно предназначение, за който кандидатстват, да не са използвали финансиране от национални или общински програми, или програми на ЕС или други програми за закупуване или предоставяне на отоплителни уреди, да са заплатили дължимите към момента на кандидатстването местни данъци и такси върху недвижимия имот, в който ще се подменя отоплителния уред и, ако имотът се намира в сграда в режим на етажна собственост и сградата се газифицира за първи път, да е налично Решение на Общото събрание на етажната собственост.

 

В рамките на проекта се предлага подмяната на отоплителните уреди да се извърши в 4 квартала и 9 села („Требич", „Филиповци", „Абдовица" и „Димитър Миленков" и селата Волуяк, Мрамор, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Казичене, Бусманци и Кривина), като местата са идентифицирани на база експертни анализи.

 

Проектът на процедура за преминаване към алтернативни форми за отопление е предложен за обществени консултации и гражданите, институциите и други заинтересовани страни могат да представят мнения и препоръки по публикуваното предложение. След изтичане на срока за обсъждане ще се проведе кръгла маса със заинтересованите страни за обсъждане на получените мнения и препоръки по предложена процедура.

 

Финализираният вариант на процедурата и всички документи към нея ще бъдат публикувани на електронната страница на Столична община и може да бъде видяна заедно с поканата към домакинствата за участие в проекта.

 

 
още от София

още от Новини