СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Подновиха обвинение срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров
 Facebook

Подновиха обвинение срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров19.06.2019 / 11:42 - CityBuild.bg

Бившите членове на УС Илиана Захариева и Дончо Атанасов също се изправят пред съда.

 

Софийската градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу трима бивши началници от Агенция „Пътна инфраструктура" (Лазар Лазаров, Илияна Захариева и Дончо Атанасов) за безстопанственост в особено големи размери.

 

 

Бившият председател на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров е предаден на съда за това, че в периода 07.08.2014 г. -17.02.2015 г. умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала "Марица". В резултат на това за Министерство на транспортна са последвали щети в размер на ‪30 813 647 лева. ‬‪Според държавното обвинение безстопанствеността му е била умишлена. ‬ Ако бъде признат за виновен, той може да влезе в затвора от 3 до 12 години. Освен това може да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражняват определена професия.

 

Става дума за изграждането на 31-километров участък от АМ „Марица". Той първоначално е възложен на италианска фирма, която обаче се забавя заради преовлажняване на почвата. Отводняването е възложено от АПИ на фирмата „Пътища Пловдив", свързана с бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов, която получила без ясна обосновка милиони левове. Според държавното обвинение близо 31 млн. лв. са постъпили във фирмата на Гергов за работа, която реално е трябвало да свърши италианската фирма, и това е щета за министерството на транспорта в големи размери.

 

В периода от 23.01.2014 г. до 26.01.2015 г. Дончо Атанасов и Илиана Златева са членове на Управителния съвет на АПИ. Двамата ще се изправят пред съда за това, че в този период не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на същата магистрала. Според обвинителния акт те са били съучастници на Лазар Лазаров и много добре са осъзнавали какво става. Ако бъдат признати за виновни, Атанасов и Златева могат да получат наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години и също да бъдат лишени от право да заемат определена държавна или обществена длъжност.

 

Преди година заради процесуални нарушения съдът върна делото на прокуратурата.

 

 

МАЛКО ХРОНОЛОГИЯ

 

Лазар Лазаров подаде оставка като председател на АПИ през 2016г. по "лични причини". През 2017г. той беше разпитван за нередности при изграждането на Оризово-Димитровград на АМ "Марица", а миналата година - за катастрофата край Своге. Заради инцидента на 5 февруари 2017 г. в тунел „Ечемишка" сменилият го инж. Дончо Атанасов беше "понижен" като член на УС на АПИ, но бившият регионален министър Николай Нанков /който пък подаде оставка заради катастрофата в Своге/ го остави начело на АПИ. През юни миналата година Атанасов напусна поста председател на АПИ по здравословни причини, но остана член на УС като отговорник по действията на АПИ по исканата от БСП независима експертиза на пътищата. На негово място застана инж. Светослав Глосов.

 

Междувременно Дончо Атанасов беше привлечен като обвиняем заедно с Лазар Лазаров и още 4 длъжностни лица от АПИ за това, че са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили на смъртта на жена при инцидента в тунела "Ечемишка". През януари тази година премиерът уволни двама от ръководството на АПИ и един от съветниците на регионалния министър заради проблемите при въвеждането на електронната винетка. Поредната оставка беше на председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов. На 18 април той и Дончо Атанасов бяха обвинени заради некачествен ремонт на пътя край Своге и на следващия ден Атанасов подаде оставка.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано