СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Подписан е договорът за технически проект за нов център на Доспат
 Facebook

Подписан е договорът за технически проект за нов център на Доспат21.03.2019 / 10:27 - CityBuild.bg

Обект на разработка е територията на стадиона и общински имоти, които са почти неизползваеми.

 

На 18 януари беше подписан договорът между община Доспат и „Асгора" ЕООД, според който фирмата трябва да направи технически и работен инвестиционен проект по заданието на конкурса за нов градски център в Доспат. През декември миналата година преподавателят във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ арх. Любомир Горчев спечели конкурса за концепция. Наградата му е 8 000 лева. Кандидатите за участие бяха двама, като „Новиза“ ЕООД получава награда от 5 000 лева.

 

Конкурсът за концепция е проведен от жури с председател арх. Димитър Димов с членове - арх. Иванка Делова, арх. Мано Лазаров, зам.-кметът на Доспат Славейко Сельошев и Стоян Карталов – гл. специалист „ТСУ и Архитектура“ в местната администрация. Обект на разработка бе територията на стадиона в Доспат и общински имоти, граничещи с него, които са почти неизползваеми. Интензивно се използва мини спортното игрище. Имотите са запустели и са обрасли с дребна растителност и храсти. Общата му площ е 17 437 кв. метра.

 

 

От кандидатите се изискваше да предложат реорганизация на транспортните връзки с градската територия и между 50 и 80 места за паркиране. Необходимо беше да се предвиди увеличаване броя и габаритите на входно-изходните улици и пешеходни алеи, както и обезопасяването на участниците в движението, без да се натоварва транспортно-комуникационната система в останалата част на града. Идеята е територията да се превърне в обединяващо звено между основните съседни територии - сграда на община, средното училище, паркът, музеят на родопската чешма, спортната зала, парковата зона, както и зона за масови мероприятия. Транзитното движение през територията (пътя Батак - Доспат) трябва да бъде така организирано, че да не се възпрепятства функционирането на територията като градски център.

 

 

С концепцията се очакваха предложения за позиционирането на различни транспортни обекти, като стоянка за таксита, паркинг за велосипеди и други, с които ще се подобри действащата организация на движение и ще се насърчи опазването на околната среда.

 

 

Не се предвижда застрояване на сгради от какъвто и да е характер с изключение на сцена, паркинг, монументални и декоративни съоръжения - чешма, паметници, мостове, пейки, шадравани, фонтани. Тоест, предвидено е изцяло ново площадно пространство - ларго с връзки с околните зелени и жилищни пространства.

 

 

Проектът на второ място на "Новиза":

 

 

 

 
още от Новини

още от Страната