СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
По-подробно за проектите за паметника "1300 години България"
 Facebook

По-подробно за проектите за паметника "1300 години България"07.08.2014 / 15:21 - citybuild.bg

Предложенията са 11, като в някои от тях липсва подробна информация. Публикуваме ги така, както са подадени, казаха от НАГ за citybuild.bg.

 

Първоначално бяха публикувани само девет проекта. Сега на страницата на НАГ те са 11 - от А до Л. 

 

Първото предложение (А) е за подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк. Авторите на идеята за връщане на мемориала са посочили, че няма как той да бъде възстановен в автентичния му вид. Затова предлагат ново решение - подземен мемориален комплекс в памет на над 3000-те загинали войници.

 

 

Отвън - на мястото на паметника, мемориалът е част от парка и е като затворена наклонена плоскост, която плавно се издига. Две нови рамповидни алеи от двете страни ще водят до входа на музея. Отдолу ще има мемориална залаасансьор, тоалетна и технически помещения.

 

 

В залата върху светещи витрини ще стоят снимки от историята на двата полка и текстове за събития от българската и европейската история. В центъра върху плочи от акрилно стъкло ще се гравират имената на загиналите във войните. Върху стълба от бял мрамор ще е бронзово копие на статуята "Майка" на проф. Иван Лазаров, която сега е в къщата музей на бул. "В. Левски". Фигурата ще напомня за нестихващата мъка по загиналите синове.

 

 

 

Пред входа на мемориала ще бъде оригиналната статуя на лъва, който някога е бил част от стария комплекс, а сега се пази във Военноисторическия музей. Под дясната лапа на животното виси картата на Санстефанска България.

 

 

Екипът дава решение и за паметника "1300 г. България", като предлага той да бъде преместен в Южния парк. Вместо скъпите му гранитни облицовки обаче изпълнението на композицията трябва да бъде сменена от бетон.

 

Проект Б предвижда паметникът да бъде облечен със стъклено покритие и светодиодни панели. Това ще превърне монумента в разказвач на истории - например за 24 май върху него ще светят букви от кирилицата, за Деня на Независимостта - националният трибагреник, и други.

 

 

 

 

От върха на монумента ще се спуска водна завеса, падаща във водно огледало, което ще замени сегашната дупка. Водата ще опасва сцена за концерти и събития. Авторите са планирали и 250 седящи места.

 

 

 

Третата идея (В) вижда пространството като иновативен информационен и образователен център. Авторите предлагат подземен център с кът за игра, изложби, библиотека, стена за катерене и зала за обучения. Интериорът се допълва от стъклен мост и подвижен покрив, който вечер ще се затваря.

 

 

 

 

Четвъртото предложение (Г) е мултимедиен музей с изложбена площ, панорамни асансьори и тераса и магазин за сувенири. Авторите предлагат около паметника да се издигне арка, която да го подчертае. Панорамната площадка пък ще предоставя уникална гледка към центъра на София и планината Витоша.

 

 

 

 

 

 

Петата идея (Д) е паметникът да бъде премахнат и на мястото му да има монумент на хан Аспарух

 

 

 

 

 

Според проект Е бетоновите тела ще се облицоват със стъкло и ще се изгради зала на българската слава, която да е обградена от водно огледало. Предлага се мястото да се оформи като пространство за открити уроци по история. Места за сядане и нощно осветление допълват решението.

 

 

 

 

Проект Ж - в сайта на НАГ са публикувани единствено тези визуализации.

 

 

 

 

Предложение З носи името "Мемориал България". Авторите са записали, че целта им е да доразвият идеята на паметника и да премахнат несполучливите решения. Затова те предлагат демонтиране на "прекършеното крило" от композицията, но запазват скулптурите "Златен век", "Пиета" и "Създателят".

 

 

 

На мястото на подземното пространство се оформя тревна пирамида. На върха вечер чрез три лазерни лъча ще свети трибагреникът. Посетителите ще се изкачват по монумента чрез асансьорна кула. Под тревната пирамида ще има храм-музей, в чийто център ще стои уголемено копие на розетата от Плиска. Панорама и естрада трябва да превърнат мястото в пространство за изложби и концерти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проект И

 

 

 

 

 

Проект К

 

 

 

 

 

 

Последният проект Л е представен само с кратък текст.

 

 

Може да дадете писмено становище за избран от вас проект до 28 август, заведено в деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. След края на гражданското решение, от 3 до 5 септември техническа комисия ще прегледа и обобщи писмените становища. Журирането се очаква от 8 до 12 септември, а резултатите от конкурса - до 18 септември. Финалната дума кой от проектите ще бъде реализиран ще вземе Столичния общински съвет. 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано