СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ЕС показва с ГИС мащаба на климатичните промени в Европа
 Facebook

ЕС показва с ГИС мащаба на климатичните промени в Европа18.02.2020 / 12:28 - CityBuild.bg

Според картите България попада в пояс на значително затопляне.

 

Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) публикува поредица от интерактивни ГИС карти, за да подобри обществената осведоменост по въпросите, свързани с въздействието на климатичните промени на континента. Картите са част от приложението на Агенцията „Влиянието на климатичните промени в Европа" и са базирани на световно утвърдената ЕСРИ ГИС платформа.

 

 

Приложението по достъпен начин представя как до края на 21 век и дори след това Европа ще бъде засегната от екстремни климатични събития като суша, наводнения, горски пожари, покачване на морското равнище - в случай че глобалното повишаване на температурата не бъде задържано под 2°C.

 

 

Картите в приложението са изготвени въз основа на различни климатични модели и сценарии за нивата на парниковите газове и дават конкретен географски контекст на данните от най-всеобхватната екологична оценка на Европа за последните 5 години - докладът  „Околната среда в Европа - състояние и перспективи 2020 г."

 

 

Интерактивните инструменти на ГИС картите дават възможност на всички европейски правителства и граждани да проследяват текущите и очаквани ефекти от промените в климата върху основните природно-географски региони в Европа. Картите показват, че сред най-чувствителните региони на континента са именно Централна Европа, Иберийския полуостров, Скандинавия, Бретан и Венеция. Дори при най-оптимистичните сценарии за изменение на климата, много от крайбрежните райони и най-вече гъсто населените части на Северна Европа се оказват застрашени от повишаване на морското равнище. Изменението на климата ще доведе също така и до по-продължителни и силни засушавания в Южна Европа, както и до увеличаване честотата на горските пожари в централната и южна част на континента. 

 

(Период 2041-2070 в сравнение с 1981-2010 г.). Карта 1: Прогнозирана промяна в засушаването - сценарий със средни емисии. Карта 2: Прогнозирана промяна в засушаването - сценарий с високи емисии.

 

Потребителите могат да увеличават мащаба на картите, за да видят какви са очакваните промени в климата конкретно за техния район, държава или град. Така например не само Холандия, но източният бряг на Обединеното кралство и крайбрежните райони на Дания и Швеция се очаква да бъдат силно засегнати от повишаващото се морско равнище. В риск се оказват и крайбрежията на Южна и Западна Франция и Североизточна Италия. ЕАОС прогнозира, че при поддържане на високи нива на парникови газове честотата на наводненията във Венеция ще се увеличи повече от 100 пъти, а лондонските квартали Хамърсмит и Фулъм ще са сред основните рискови зони от наводнения в Англия до 2071г.  

 

Прогнозирани промени в честотата на наводненията - сценарий със средни емисии и с високи емисии.

 

Според климатичните карти Балканите и в частност България попадат в пояс на значително затопляне. Очакваните прояви на климатичните промени ще се изразяват в повишаване на температурите, по-меки зими, придружени с намалено количество валежи, все по-голям риск от засушавания и продължителни горещи вълни. 

 

Прогнозирано покачване на морското равнище до края на 21 век в сравнение с периода 1981-2010 г. - сценарий със средни емисии и с високи емисии.

 

Според Европейската агенция ГИС приложението „Влиянието на климатичните промени в Европа" със своите карти „подчертава колко важно е да бъдат ограничени климатичните промени, за да се избегнат най-лошите последствия от тях, като в същото време акцентира върху ключовото значение на адаптирането на плановете, част от Европейската зелена сделка за изграждането на една нова, по-устойчива и амбициозна стратегия за адаптация на Европейския съюз."

 

 

 

Повече от 15 години Европейската агенция по околна среда, заедно с редица други структури на Европейската комисия, използва ЕСРИ географски информационни системи за осигуряване на по-голяма ефективност при анализа и работата с гео бази данни и подпомага вземането на информирани управленски решения на всички нива. В края на мината година Европейската комисия и ЕСРИ подписаха ново споразумение за предоставяне на геопространствени технологии, което дава възможност на ЕАОС да споделя по-лесно екологични данни, давайки възможност на държави, агенции, учени и политици да достъпват и анализират големи обеми от климатични данни за Европа.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Страната