СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Покривът на Телефонната палата в София от скатен става мансарден
 Facebook

Покривът на Телефонната палата в София от скатен става мансарден02.03.2018 / 16:50 - CityBuild.bg

Собственикът иска сградата да стане "обществено-обслужваща" с изложбени площи, музейна част и технологични помещения.

 

Разрешението, дадено от главния архитект Здравко Здравков за промяната на устройствения план за Телефонната палата, събуди недоволство на граждани и организацията "Спаси София". Телефонната палата няма да бъде надстроявана, а силуетът на съществуващите тавански помещения ще бъде променен с 20 градуса - казаха за "Дневник" от пресцентъра на дружеството "Нове Холдинг", в което акционер е Васил Божков. Бизнесменът е член на Съвета на директорите на "НГ Пропърти" ЕАД, което купи сградата през миналата година.

 

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство, заяви тогава купувачът. Палатата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов и към момента е със статут на паметник на архитектурата, но с най-ниската категория "за сведение".

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Телефонната палата попада и в защитената историческа зона на централната градска част. По тази причина всяка промяна по нея трябва да бъде съгласувана и с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. Проектът за промяната на покрива на сградата е одобрен от министерството през ноември 2017 г., а главният архитект на София е издал окончателното си разрешение на 12 февруари.

 

 

Според документите височината на сградата ще се промени с метър и половина и може да достигне до 27.5 метра. Съществуващото покривно пространство ще бъде оформено така, че да се създадат нови помещения, които да могат да се използват, обясниха от "Нове холдинг". Посочва се, че подобни реконструкции са "нормална практика във всички водещи световни музеи – Лувъра, Бритиш мюзиъм, Мусео дел Прадо и други". Така според дружеството Телефонната палата ще бъде превърната в "световен културен център", което ще е "най-големия частен културен инвестиционен проект в България през последните 70 години". Предвижда се още фасадата да бъде реставрирана.

 

Още графични материали - тук.

 

Промените по вътрешността на сградата ще бъдат направени от "водещи световни архитекти", които ще бъдат избрани с конкурс, който ще бъде обявен следващия месец.

 

 

Същата промяна в покрива беше направена на Централната поща, за което също беше променен устройственият план. Покривът на Българска банка за развитие пък беше надстроен с два нови мансардни етажа.

 

 

 

Искане за същата промяна на покривния етаж има и собственикът на столичния "Гранд хотел България". За внесения в общината проект се разбра пред лятото, но проектът е отхвърлен от Министерството на културата на 23 януари. Хотелът обаче е паметник на културата от най-високата категория "национално значение", като също като Телефонната палата е по проект на архитект Станчо Белковски.

 

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София