СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
База за кану в Полша се превръща в архитектурна забележителност
 Facebook

База за кану в Полша се превръща в архитектурна забележителност30.12.2019 / 13:00 - Citybuild.bg

Проектът е на архитектурните студиа INOONI и PSBA.

 

Проектът за базата за кану в полския град Августов е създаден през 2019 г. като изпълнение на печелившата концепция на архитектурен конкурс, проведен през 2016 г. Задачата на конкурса е да се създаде център за водни спортове - база за каякари и цялостно развитие на съседните площи за отдих, които включват многофункционално спортно игрище,  детска площадка и места за разходка.

 

 

Съоръжението се намира в централната част на Августов, на западния булевард на река Нетта, в живописен завой на реката, която е част от историческия канал Августов. Наоколо съществуват обществени зони за свободното време.

 

 

Центърът за водни спортове включва две съоръжения: база за кану и хангар за лодки с платформа. Сградата на базата е едноетажна и триъгълна. Плоският покрив има лек наклон. Различната му височина има отразяваща функция. Той е по-висок в складовата и работилничната част и се понижава в останалата част. Характерната му форма прави асоциации с движението и динамиката. Наклонените стени създават характерни аркади, подчертаващи входовете и обрамчващи гледките. Визуално сградата се променя в зависимост от мястото, от което се гледа. 

 

 

Динамичната форма на обекта позволява достъп до покрива на хангара, където се намира наблюдателна площадка. Базовата сграда е място за тренировки и срещи на местния клуб по кану, както и място за организиране на състезания и спортни събития.  Тя включва учебно заведение, гардеробни, фитнес зала с панорамна гледка към водата, клубна стая, склад за спортно оборудване и обществена тоалетна. Водният хангар разполага с  две платформи за оборудване и място за съхранение на моторни лодки.

 

 

Сградата отвън е завършена с дърво от сибирски кедър. Хоризонталното подреждане на дъските подчертава динамиката на плътността, а естествените цветове спомагат да се слее с околността. Покривът на базовата сграда е направен като обширен, зелен покрив. Интериорът е издържан в строг, минималистичен стил.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild