СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Три поощрителни награди в конкурса за паметника "1300 години България"
 Facebook

Три поощрителни награди в конкурса за паметника "1300 години България"26.09.2014 / 18:37 - citybuild.bg

Съгласно конкурсната програма нито един участник не е събрал необходимия минимум от 50 точки.

 

Проектите, получили поощрителни награди, са: 

 

- Проект А - "Никонсулт" ЕООД (разработили проекта в конкурса за централна градска част на София, спечелил за зона 3 - включваща Градската градина и пл. "Александър I")  

 

- Проект Б - „681-2014

- Проект В - Марина Александрова Василева  

 

Днес в Направление „Архитектура и градоустройство" бяха оповестени резултатите от конкурса. Приемането на мнения, препоръки и писмени становища за проектите беше удължено и Столична община даде по-широка платформа за изразяване на позиция, като разположи пред паметника и пана с проектите. Тъй като обаче в конкурса няма победител, най-вероятно паметникът в пространството на НДК в София ще бъде преместен и на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк. Финалната дума какво ще се случи с паметника след консултация и с автора ще има Столичният общински съвет.  

 

Предложение (А) на "Никонсулт" е именно за подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк. Авторите на идеята за връщане на мемориала са посочили, че няма как той да бъде възстановен в автентичния му вид. Затова предлагат ново решение - подземен мемориален комплекс в памет на над 3000-те загинали войници.

 

 

Отвън - на мястото на паметника, мемориалът е част от парка и е като затворена наклонена плоскост, която плавно се издига. Две нови рамповидни алеи от двете страни ще водят до входа на музея. Отдолу ще има мемориална залаасансьор, тоалетна и технически помещения.

 

 

В залата върху светещи витрини ще стоят снимки от историята на двата полка и текстове за събития от българската и европейската история. В центъра върху плочи от акрилно стъкло ще се гравират имената на загиналите във войните. Върху стълба от бял мрамор ще е бронзово копие на статуята "Майка" на проф. Иван Лазаров, която сега е в къщата музей на бул. "В. Левски". Фигурата ще напомня за нестихващата мъка по загиналите синове.

 

 

 

Пред входа на мемориала ще бъде оригиналната статуя на лъва, който някога е бил част от стария комплекс, а сега се пази във Военноисторическия музей. Под дясната лапа на животното виси картата на Санстефанска България.

 

 

Екипът дава решение и за паметника "1300 г. България", като предлага той да бъде преместен в Южния парк. Вместо скъпите му гранитни облицовки обаче изпълнението на композицията трябва да бъде сменена от бетон.

 

Проект Б предвижда паметникът да бъде облечен със стъклено покритие и светодиодни панели. Това ще превърне монумента в разказвач на истории - например за 24 май върху него ще светят букви от кирилицата, за Деня на Независимостта - националният трибагреник, и други.

 

 

 

 

От върха на монумента ще се спуска водна завеса, падаща във водно огледало, което ще замени сегашната дупка. Водата ще опасва сцена за концерти и събития. Авторите са планирали и 250 седящи места.

 

 

 

Третата идея (В) вижда пространството като иновативен информационен и образователен център. Авторите предлагат подземен център с кът за игра, изложби, библиотека, стена закатерене и зала за обучения. Интериорът се допълва от стъклен мост и подвижен покрив, който вечер ще се затваря.

 

 

 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София