СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Лило Попов спечели годишната награда на САБ - "Архитектон"
 Facebook

Арх. Лило Попов спечели годишната награда на САБ - "Архитектон"28.03.2016 / 09:30 - citybuild.bg

Отличието е за проекта Uva Nestum хотел и СПА в Гоце Делчев.

 

 

Наградата "Архитектон" на Съюза на архитектите в България се присъжда за втора поредна година за значителни постижения в областта на архитектурата и принос в развитието й. Призът бе учреден миналата година по повод 50-годишнината от създаването на САБ. Тази година той включва малка скулптура, изработенa по проект на проф. Валентин Старчев, който присъстваше на церемонията в петък вечерта, грамота и парична сума от 1 000 лева.

 

 

Журито беше в състав: чл. кор. проф. д-р Атанас Ковачев, проф. арх. Константин Бояджиев, арх. Спиридон Ганев, доц. д-р арх. Орлин Давчев, арх. Искра Джахова-Кадинова, арх. Мариана Стоичкова и секретар Юлияна Глушкова. То избра за победител проекта Uva Nestum хотел и СПА в Гоце Делчев на арх. Лило Попов.

 

 

Много е приятно да разбереш, че твоят труд получава професионално признание, каза арх. Лило Попов. Той благодари на инвеститора и на целия екип, работил по архитектурния проект. Интериорът на стаите и в голяма част на общите части е на неговата съпруга арх. Красимира Попова.

 

 

Винарска изба Uva Nestum се намира на около километър и половина от Гоце Делчев, по пътя за селата Гърмен и Лещен. Тя е построена върху част от територия от около 60 дка с хотел и СПА, водоем - рибарник и барбекю, ресторант-енотека, спортен комплекс, парк, насадени са лозя, създадени са условия за отглеждане на различни птици и животни. 

 

 

 

 

 

Грамоти получиха и номинираните архитектите Юлий Фърков за "Акрополът на Пауталия" на хълма Хисарлъка над Кюстендил и "Декор дизайн" - архитекти Бурулянови, за Експозиционен комплекс "Флора" в Бургас".

 

 

 

Председателят на САБ арх. Георги Бакалов приветства гостите.  

 

Основният критерий за избора беше да се намери носител на интересна идея с изненадващи и мотивирани образни качества и да е далеч от имитативните примери на чужди образци в нашата архитектура, каза председателят на журито проф. арх. Евлоги Цветков. Участието в конкурса за реализации не е достатъчно, но всички участвали осем проекта имат своите качества, каза Цветков.  

 

 

Миналогодишният носител на отличието арх. Ивайло Мишев, който получи наградата за "Пречиствателна станция в Сандански", беше поканен, за да получи статуетката, която все още не беше изработена миналата година.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: citybuild.bg 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ