СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Пореден архитектурен конкурс печели студио „А.Д.А.“
 Facebook

Пореден архитектурен конкурс печели студио „А.Д.А.“03.09.2019 / 13:38 - CityBuild.bg

То е проектант на обновяването на Зони 2 и 4 в София, включващи ул. „Граф Игнатиев“ и зоната около храм „Ал. Невски“.

 

"АДА - Агенция Дизайн и Архитектура" работи както върху по-малки проекти, така и върху мащабни, като една съществена група от тях са от спечелени конкурси - участията на АДА в тях са около 15 в годината, като близо 20% завършват с успех. В конкурс беше избран и проектът за обновяване на Зона 2 в София (включваща ул. "Граф Игнатиев") - за съжаление, реализиран с много проблеми. А.Д.А. обаче продължава да участва в конкурси и да ги печели - ако не първо място, то второ (например проект за Нов център на Боровец и концепция за зоната на Централна гара София, 2018) или трето (например проект за Детска градина в кв. Горна Баня в София, 2019). След като спечели архитектурния конкурс за Малък пазар в Троян през 2017 година, през август тази година дружеството спечели първо място в конкурса за преустройство на Бившата казарма в Ловеч, а преди дни - и в конкурса за проект за нов облик на Кооперативния пазар в Добрич.

 

 

Журито с председател арх. Иван Димчев и членове архитекти и урбанисти от Унгария, Италия, Естония и България, разгледа 13 проекта. Πpoeĸтът нa „AДA - Aгeнция дизaйн и apxитeĸтypa" AД е ĸлacиpaн нa пъpвo мяcтo. Той е избран, защото според журито решава проблема с паркирането, с неудобния достъп през подлеза към пазара и изравнява терена, който в момента е на две нива. Това са най-важните достойнства на този проект, посочи арх. Димчев и уточни, че и други проекти са решили проблема по подобен начин, но по отношение на функциите на пазара, неговата естетика и обслужване имат някои недостатъци.

 

 

Авторите предвиждат обектът да бъде изграден от метална конструкция с висящ покрив от съвременни прозрачни материали. Изпълнено е условието главният вход на пазара да е от северната страна.  Павилионите са комбинирани, ще се затварят през нощта, ще имат малък склад за търговеца и стоката ще се излага директно към клиента. Проектът предвижда успоредно паркиране по ул. „Отец Паисий", както и многоетажен механизиран паркинг на мястото на сегашния. Пазарът ще има и открита сцена за събития и презентации.

 

 

На второ място в конкурса е класиран проектът на „Андонов и синове Дизайн" ООД от Бургас.

 

 

На трето място е DontDIY от София. 

 

 

Oтличeни ca oщe двa пpoeĸтa зa ĸaчecтвa - нa „Bекомплекс" OOД-Coфия  и „Дизарх" OOД-Bapнa. Сред участниците има екип на млади архитекти и ландшафтни архитекти - ДЗЗД „Меркато", които са единствените участници от Добрич.

 

 

Общината в кратък срок трябва да сключи договор за проектиране със спечелилото дружество, като се очаква работният проект да е готов до пролетта. Следващата стъпка е общината да изтегли кредит в размер на 2 млн. лева от Регионалния фонд за градско развитие. Строителството ще е поетапно, без да се прекъсва работата на пазара.

 

Снимки: Дарик Добрич и pronewsdobrich.bg

 

Списък на участниците в открития архитектурен конкурс за проект „Нов облик на Централен пазар гр. Добрич и прилежащата му територия":     

 

707 - „ВЕКОМПЛЕКС" ООД, гр. София    

717 - ДЗЗД „МЕРКАТО"   

723 -ЕТ „Дженерал - А - Олег Николов",  гр. София    

725 - „ИФРА ПРО КОНСУЛТ" ООД, гр. София    

731 - Анна Христова Попова, гр. Варна    

735 - „Андонов и синове дизайн" ООД    

737 - „АДА - Агенция дизайн и архитектура" АД    

740 - „Архитект„Киряков" ЕООД, гр. Стара Загора    

742 - „ДИЗАРХ" ООД, гр. Варна    

750 - „ДОНТДИАЙУАЙ" ООД, гр. София    

757 - „Проект Консулт" ЕООД, гр. София    

764 - „ХАУС ДИЗАЙ ФАКТОРИ" ЕООД    

782 - „НОВИЗА" ЕООД

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано