СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Портних: Проблеми по трасето на бул. "Левски" няма
 Facebook

Портних: Проблеми по трасето на бул. "Левски" няма22.05.2019 / 10:32 - CityBuild.bg

Такива обаче са установени по някои от прилежащите пътни артерии.

 

Снощи след пороя и градушката във Варна кметът Иван Портних инспектира ситуацията по бул. "Левски". "Установих следното - проблеми по самото трасе няма, но по прилежащите пътни артерии ситуацията е такава: на кръговото с бул. "Владислав", в близост до недовършено укрепване на канала за подземни комуникации - около 1 метър, е подкопан стълб от уличното осветление. Разпоредих на изпълнителите веднага след спирането на дъжда кабелното трасе да бъде бетонирано. Сериозно количество вода се е събрало на около 150 м от кръговото на бул. "Цар Освободител"- в посока кварталите. Проблемът са запушени шахти заради обилния валеж и свлечени земни маси, останали от строителния период. Отново заради недовършен участък за комуникации е станало свличане на чакъл на кръговото с бул. "Сливница". Разпоредих да се почисти и след спиране на дъжда участъкът да бъде завършен. В района на ХЕИ, където при последния дъжд имаше проблем, шахтите вече поемат водата. Забелязах обаче, че голямо количество се стича от Цветния квартал по новата тротоарна настилка на ул. "Подвис". Там ще направим дъждоприемни решетки. В стара част на бул. "Левски" - до бул. "Осми приморски полк", разпоредих да започне изграждане на дъждоприемна канализация. Напомням, че обектът все още не е въведен в експоатация, продължаваме с довършителните дейности, всеки един констатиран проблем ще бъде отстранен".

 

Припомняме, че новият бул. "Васил Левски" във Варна беше пуснат в края на април при временна организация на движението, като официалното откриване на отсечката ще бъде след издаване на Акт 16. Булевардът провокира доста коментари и критики, а проблемите след пороя отново ги възобновиха.

 

 

Според снимки, видеоклипове и коментари, публикувани във Фейсбук групата "Виждам те КАТ - Варна", кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Владислав Варненчик" е пропаднало, като на второто му ниво се е образувала дупка. На снимките се вижда, че е пропаднал и един от тротоарите край кръстовището.

 

 

Малко преди пороя масирано посещение от страна на управляващите целеше да провери завършени и обновяващи се инфраструктурни обекти във Варна, беше направена и първа копка за обновяването на рибарското пристанище в местността Карантината.

 

Премиерът Бойко Борисов направи оглед на проектите, които се изпълняват в район „Владислав Варненчик“ по повод празника на квартала. Заедно с него бяха вицепремиерът Томислав Дончев и Владислав Горанов - министър на финансите. В квартала са ремонтирани улици и булеварди - бул. „Трети март“, бул. „Янош Хуняди“, бул. „Константин и Фружин“, ул. „Янко Мустаков“ – от бул. „Константин и Фружин“ до „Св. Елена“, направен е пробив на бул. „Сливница“ – от бул. „Ян Хуняди“ до ул. „Атанас Москов“. Построена е нова детска ясла „Мечо пух“, както и нови детски площадки. Обновен е районният парк - със спортни игрища за футбол, волейбол, баскетбол, детска площадка, тенис маси. Изграден е нов корпус в ОДЗ „Детски свят“, ремонти се извършват на ДГ „Първи юни“, СОУ „П. Яворов“, Първо основно училище“. Най-новият проект във „Владислав Варненчик“ е обновеният IV микрорайон. Той е с ремонтирани улици, нови детски и спортни площадки, паркинги, нова зона за отдих. Започва изграждане на нов спортно-развлекателен комплекс с многофункционална зала – с около 300 места, с игрища за футбол, волейбол, баскетбол, тенис, скейтпарк, алея за ролери, озеленяване. Предстои ремонт и модернизация на читалище „Петко Славейков“, изграждане на нови спортни площадки в ОУ „Стоян Михайловски“ и ОУ „Патриарх Евтимий“. Продължаването на пробива на бул. „Сливница“ - с изграждане на рампа към АМ „Хемус“, също е проект, по който се работи активно.

 

 

Проверка на строителните дейности  по благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик", част от проекта „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна", който се финансира от ОПРР с над 34,4 млн. лв., направи и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова. Строителните дейности в района са завършени на над 90%, установи тя. По проекта се извършва и рехабилитация на  части от „Морската градина".  Предстои и реализацията на проект за многофункционален спортен комплекс в жилищен район „Владиславово", включващ зала и спортни площадки за различни дисциплини, който ще се финансира с нисколихвено кредитиране от Фонда на фондовете и ОПРР. Във Варна Деница Николова откри обновените с евросредства ОУ „Никола Вапцаров" и ДГ „Светулка". Двете учебни заведения са част от проекта „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна", по който с над 16,1 млн. лв. в общината се обновяват десет учебни заведения.

 

В училището са извършени дейности за осигуряване на енергийна ефективност, поставена е нова дограма, направен е ремонт на покрива, на сервизните помещения, подменени са ел. и отоплителната инсталация, ВиК. Обновени са тротоарите около сградата и спортната площадка.

 

 

В детската градина са ремонтирани компрометирани зони от покрива на сградата, поставена е външна топлоизолация, направен е вътрешен ремонт на учебните и санитарните помещения, подменени са електрическата инсталация и осветителните тела, отоплителната и ВиК инсталации. Осигурена е достъпна среда чрез изграждане на стълба и подход към сградата. С нов облик е и дворът, където е изградена детска площадка с нови съоръжения и ударопоглъщаща настилка.

 

 

По-късно премиерът Бойко Борисов посети новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“. За пълното му изграждане са необходими още около 1 млн. лв. Премиерът пое ангажимент сумата да бъде обсъдена на следващото заседание на Министерския съвет.

 

 

 
още от Новини

още от Страната