СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Посредници сме между инвеститор, проектант и строителен инженер
 Facebook

Посредници сме между инвеститор, проектант и строителен инженер20.04.2011 / 15:49 - citybuild.bg

С лекторите д-р Микел Краф и д-р Даниел Пфанер разговаряхме по време на първата Конференция за фасадно инженерство.

 

 

Д-р Микел Краф - председател на Society of façade engineering, Обединено Кралство, и съдружник на Arup, Италия. Той е доктор по Строителна физика и магистър по Гражданско и промишлено строителство. Благодарение на солидния си опит, той е лидер на екипа по фасаден мениджмънт в Италия.

 

 

Д-р Краф, какво е предизвикателството да се проектира в съответствие с климатичните условия?

 

Едно от основните предизвикателства е проектантите да работят заедно със строителния инженер с оглед на това да бъдат застъпени всички дисциплини, включени в проектирането на една сграда с оглед нейната климатична устойчивост. Когато обшивката на сградата се превърне в толкова решаващ важен елемент от климатичната стратегия на една сграда, е много трудно да се дефинира кой за какво ще отговаря. Друг важен аспект е какъв ще бъде ползвателят на сградата. Т.е., всеки втози процес трябва да поеме ангажимент тази обшивка на сградата да се ползва по съответния начин.   

 

Какви квалификации трябва да има един фасаден инженер?

 

Ние имаме много ясно зададени критерии в Society of façade engineering. Фасадният инженер трябва да разбира от архитектура, от социално насочено инженерство и от физическите параметри на сградата.

 

По време на конференцията за фасадно инженерство обърнахте специално внимание на т.нар. Формат на скицника - рисунките на ръка, които според Вас са една много добра форма за комуникация между проектанстския екип и инвеститора.

 

Това е нещо, в което аз съм твърдо убеден. Комуникацията между проектанта и интвеститора е ключът към успешния дизайн и тази ръчно направена скица е много успешен начин за това. Един много важен принцип е, че човек може да нарисува това, което разбира. Това, с което не е наясно, не може да го нарисува - т.е., скицирането е един много важен елемент от осмислянате на идеята и нейната реализация.

 

Областта на фасадния инженеринг е относително нова по света и среща различни трудности. Как виждате развитието на фасадния енженеринг в България?

 

Това е много важен и много фундаментален въпрос. Един основен проблем, който трябва да се преодолее, е, че клиентът или инвеститорът на сградата не е много наясно какво трябва да иска от проектанта и аз в качеството си на консултант му давам съвет какво всъщност му е необходимо. Ние сме нещо като посредник между инвеститора, проектанта на сградата и строителния инженер, който ще я реализира. Ние мислим поръчката от гледна точка на особеностите на фасадата и подобряването на функционалността на сградата. От една страна, сме консултант, а от друга - добавяме стойност на проекта. Ако на нас се гледа просто като на поредната услуга в една поредица от услуги, които ползва инвеститорът преди да започне реализацията на проекта си, той може да каже, че консултант просто не му е нужен. Но той трябва да гледа на нас и на хонорара, който ще ни заплати като консултанти, като на инвестиция, която след това многкратно ще му се възвърне с икономиите, които ще реализира.

 

Смятам, че това, с което се занимавам, има бъдеще в България по две причини. От една страна, трябва да се контролира стойността на поддържане и експлоатция на една сграда. И второ - дисциплините трябва да бъдат интегрирани.

 

Д-р Даниел Пфанер - ръководител на отдел Фасаден дизайн в Bollinger+Grohmann, Германия. Преди това е бил проектов мениджър в същата компания. Притежава докторска степен от Института по железобетонни конструкции от Ruhr университета в Бохум, Германия, и по Строителство на сгради и съоръжения от Техническия Университет в Дормстад. Работил е за Bilfinger Berger и Philipp Holzmann AG Contracting Company. Има дългогодишен стаж като проектов мениджър и тийм тийм лидер в Bilfinger Berger, Bollinger+Grohmann.

 

 

Д-р Пфанер, какви са предизвикателствата пред фасадния дизайн и инженеринг?

 

Две са основните предизвикателства - от една страна, съвременните архитекти все повече се увличат пред нестандартни форми и нестандартна геометрия на сградите. Второто предизвикателство идва от фактора устойчивост. В момента в света тече една глобална дискусия на тема устойчиво развитие и аз я намирам за нещо много полезно. Тя ни води от класическия подход към дизайна (когато фасадата се разглежда като отделни икономически стойности), до нещо много по-интегрирано и холистично, т.е., сградата трябва да бъде оценена по отношение на своя въглероден отпечатък.    

 

Как се разрешават проблемите във връзка с различните изисквания на стандартите за устойчивост в различните страни?

 

Това наистина е много сериозен проблем и много често се натъкваме на него. Там, където сме проектирали сградата в съответствие с определени изисквания, а местните изисквания противоречат на тях, това се преодолява с дискусии с клиента, от една страна, след това с архитекта на сградата, и, ако се наложи, се прибягва да убеждаване на местните институции, че независимо, че формално се отклоняваме от техните конкретни изисквания, като глобален подход сградата се вписва в тях.

 

Иначе, относно стандартите, инвеститорите вече нямат много избор, защото всичко върви към устойчивост и те не могат да се делят от общите тенденции в света. От друга страна, пазарният натиск е много голям и ако наемателят има възможност да избира  между екологично устойчива сграда и такава, при която ще плаща много по-големи сметки и ще замърсява повече, естествено, че той ще се насочи към инвестиро, който ще е в състояние да му предостави енергийно ефективна сграда.

 

Интервю на Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Интервюта