СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Потвърдено: Разрушават старата сграда за детска болница в София
 Facebook

Потвърдено: Разрушават старата сграда за детска болница в София15.09.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Според инициативата „За истинска детска болница" обаче общественото обсъждане е оставило много отворени въпроси.

 

 

На мястото на старата сграда в карето на Медицинска академия ще бъде изградена нова Национална многопрофилна детска болница. Изграждането на новата сграда ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве", без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това заяви вчера министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница. 

 

Министър Ангелов посочи: „Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди".

 

На обсъждането бе показана и визията на новата сграда. Според националната инициатива, тя прилича на старата. "Дано поне таваните са достатъчно високи. Това беше един от сериозните конструктивни недостатъци, които никакви компенсаторни мерки не можеха да преодолеят в стария строеж. За съвременните инсталации, необходими за една модерна болница, тавани с височина от 3 метра са недопустимо ниски", казват от инициативата.

 

 

 

 

 

 

В средата на юли стана ясно, че се учредява „Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД.  Дружеството ще извършва дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането на националното лечебно заведение. По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен: „Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни". Припомняме, че инициативата „За истинска детска болница" поиска Обществен съвет с реални правомощия за детската болница.

 

 

Според инициативата „За истинска детска болница" общественото обсъждане е оставило много отворени въпроси. „Изненада ни изказването на министър проф. Костадин Ангелов, че предстои събаряне на бетонния скелет в двора на Александровска болница и строеж на нова сграда в рамките на това задание, тази обществена поръчка и този договор. Това решение не отговаря на исканията, които повтаряме от декември миналата година, макар по същество да е крачка напред спрямо първоначалната идея за довършване на изоставения строеж на Института по педиатрия", казват от инициативата и припомнят исканията си накратко:

 

✅ Анализ на нуждите на детското здравеопазване у нас;

✅ Изготвяне на концепция и задание на база резултатите от анализа и с включени всички изисквания към една национална детска болница в 21 век - архитектурни, инженерни, медицински, социални;

✅ Провеждане на архитектурен конкурс;

✅ Изготвяне на стратегия за развитие на детското здравеопазване, гарантираща нормативните промени за осигуряване статута на  детската болница, развитието на кадрите и научно-развойната дейност в педиатрията.

 

На обсъждането посочените по-горе искания са били неглижирани, а искането за граждански контрол - подменено, казват още от НГИ "За истинска детска болница". Според инициативата, са останали отворени следните въпроси: Къде е анализът на нуждите и защо вече шест месеца МЗ се затруднява да го представи? Как ще се гарантира, че бъдещата нова болница ще отговаря на съвременните международни стандарти, след като те не присъстват в заданието? Откъде ще дойдат средствата за събаряне на 14-етажния бетонен скелет, щом всички дейности ще се извършват в рамките на стария договор, и как така тази огромна по обем дейност по събарянето ще се заплати, без да ощети бъдещите проектиране и строеж? Какъв точно ще бъде съставът на консултативния Обществен съвет, какви ще бъдат правомощията му и кога ще бъде свикан? „Надяваме се, че министър Ангелов и колегите му разбират, че ние няма да направим компромис и няма да отстъпим. Защото знаем каква е болницата, която искаме", казват в заключение от инициативата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано