СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Повече от 2 000 инженери се събраха в Лондон на Глобалния инженерен конгрес
 Facebook

Повече от 2 000 инженери се събраха в Лондон на Глобалния инженерен конгрес07.11.2018 / 14:23 - CityBuild.bg

Те споделиха идеи как да се справят с Целите на ООН за устойчиво развитие.

 

Светът спешно трябва да предприеме действия по отношение на изменението на климата, а инженерите играят жизнено важна роля в осигуряването на чиста вода, устойчива енергия и свързаност. Institution of Civil Engineers /ICE/ и World Federation of Engineering Organizations /WFEO/ обединиха хиляди инженери от цял свят на Глобалния инженерен конгрес /GEC/ в Лондон през октомври - част от двугодишната програма ICE 200, 50-годишнината на WFEO и годината на инженерството на правителството на Великобритания. ICE събра световна общност от инженери, за да види как те могат да създадат реални промени и да постигнат целите на ООН за устойчиво развитие.

 

 

Президентът на ICE проф. Лорд Робърт Меър откри Глобалния инженерен конгрес в централата на ICE в Лондон. Той говори за това, че инженерът на бъдещето е изправен пред много по-различни предизвикателства пред тези от миналото. Меър разказа как Джоузеф Базалгет, главен инженер на Metropolitan Board, е създал канализационната мрежа в Лондон, изграждайки тръбите, които са много по-големи от необходимото, за да се справят с възможния ръст на населението. "Базалгет не само елиминира холерата и намалява броя на епидемиите от тиф, които поразяват Лондон, но системата му за канализация в града е достатъчна в продължение на 150 години, без да е необходимо да се разширява", каза Меър.

 

Днес всеки един от осем души живее в крайна бедност, близо 800 милиона души все още страдат от глад, 60 милиона деца в начална училищна възраст са извън училище, 700 милиона души все още използват нечисти водоизточници, а над два милиарда са без подобрена канализация.

 

Днешните инженери трябва да решават много проблеми и да преодоляват различни предизвикателства. И целта на GEC е да се започнат разговори, за да се постигне това. "Има огромни глобални проблеми в толкова много области: от глада до равенството между половете, от глобалното затопляне до канализацията. И ние като професия разполагаме с инструменти за справяне с тези предизвикателства", каза Меър и допълни, че е необходима и промяна в образованието в инженерната професия. 

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви: "Поздравявам Института на строителните инженери за 200-годишнината му. Като една от най-старите такива организации в света институцията е допринесла значително за развитието на инфраструктура на съвременния живот.

 

Благодаря и на Световната федерация на инженерните организации, която обхваща институции от 100 държави и 30 милиона инженери, за международното ръководство на професията - и която отбелязва своята 50-годишнина. И двете организации демонстрират важния принос на инженерните науки за нашите икономики и общества".


"Организацията на обединените нации ще продължи да разчита на вашите ангажименти и подкрепа, докато се стремим да постигнем целите за устойчиво развитие SDGs - световен план за изграждане на бъдеще на мир и просперитет за всички на здрава планета. Всяка една от целите изисква решения, вкоренени в науката, технологията и инженерството. Затова съм доволен, че фокусът на този глобален конгрес по инженерство е да се постигнат целите, свързани с водата, енергията, инфраструктурата и градовете. Действията за климата са особено спешни, промените в климата протичат по-бързо от нас и аз продължавам да подчертавам необходимостта да се направи това, което науката изисква, преди да е станало твърде късно."

 

Президентът на Световната федерация на инженерните организации (WFEO) д-р Maрлене Kaнга подчерта необходимостта от разнообразие и творчество в областта на инженерните науки за разработване на решения за устойчиво развитие. Тя каза: "Ние имаме ясна визия за това, което трябва да направим, а сега трябва да запретнем ръкави... Този конгрес е шанс да празнуваме, но и да очакваме бъдещето и да създадем по-добър свят." 

 

Как технологията създава възможности за работа

 

В дебат за нововъзникващите технологии и последиците за заетостта и за обществото Гонг Ке, президент на WFEO и член на Научния консултативен съвет на ООН, отбеляза опасенията на хората, че изкуственият интелект - Artificial Intelligence (AI), може да застраши работните места, но в същото време индустриалната революция и технологиите създават такива и дават нови възможности.


Джианпинг У, професор в университета "Цинхуа", подчерта, че крайната цел на Artificial Intelligence (AI) е да подобри качеството на живот на хората. Той заяви, че AI има потенциал да увеличи свободното време, защото роботите поемат работата на хората. Говорейки по-конкретно върху въздействието на технологиите върху инженерството, той апозна публиката с неотдавнашната си научно-изследователска работа по "виртуалния град" и каза: "Може да използваме математически модели за работа - за прогнозиране и оценка на системите. В бъдеще може да помогнем на хората да управляват реалния свят, използвайки данни".

 


 

Нуждаем се от хора да усещат въздействията

 

Андрю Уебстър, председател на проекта за Бъдещи климатични инженерни решения (FCES) - Institution of Mechanical Engineers, говори за значението на споделянето на практики, които помагат за справяне с Целите на ООН за устойчиво развитие SDGs: "Трябва да посочим човешката страна на предизвикателствата, имаме нужда от хора да усещат въздействията. Като инженери ние трябва да се поместим в това пространство на обществената реакция."

 

Без разнообразие няма да получите иновации


Признавайки важността на разнообразието на работна сила, Engineers Canada се ангажираха с нова програма 30/30, в която се надяват да увеличат броя на жените в инженерните дейности от 13% на 30% до 2030 г. Сюзън Фрийман-Грийн, главен изпълнителен директор на Engineers New Zealand, подчерта: "Без разнообразие няма да получите иновации и без иновации не можем да решим в дълбочина засегнатите проблеми, пред които е изправен този свят", каза тя. Тя представи проекта Wonder, който Engineers New Zealand стартира в училищата през следващата година. Инициативата има за цел да провокира любопитството на децата и да ги вдъхнови в STEM /Science - Technology - Engineering - Mathematics/ - обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.

 

Как две земетресения демонстрират решаващата роля на инфраструктурата


Джефри Морган, специалист по устойчивостта на инфраструктурата в UNOPS, обясни как тя  дава възможност за развитие. "Инфраструктурата осигурява гръбнака за икономическия растеж", каза той. Морган използва примери за две земетресения, за да илюстрира решаващата роля на инфраструктурата. Земетресението през 2010 г., което е било 7.0 по скалата на Рихтер, доведе до 200 000 смъртни случая в Хаити. В Япония през 2016 г. е имало земетресение със същия мащаб  и има само 50 смъртни случая. "Природните бедствия се случват само когато инфраструктурата не успее да ги преодолее", каза Морган. Той призова публиката да мисли за инфраструктурата като цялостна система, а не само за набор от активи. След това той представи Инструмента за оценка капацитета за инфраструктура (Capacity Assessment Tool for Infrastructure), който идентифицира необходимостта от нови активи за постигане на дългосрочни цели и помага за управлението на риска.

 

Превенцията на корупцията е трудна работа, но можем да я направим


Основният акцент на следобеда беше даден от Нийл Стансбъри, съосновател на Глобалния център за борба с корупцията в инфраструктурата. Той говори за това как инфраструктурната индустрия може да се справи с корупцията чрез по-добро лидерство, осведоменост и ефективен финансов контрол. "Превенцията на корупцията е трудна работа, но можем да го направим", каза той.

 

 

През седмицата на Глобалния инженерен конгрес (GEC) се проведе и 68-ото общо събрание на European Council of Civil Engineers (ECCE). Домакин бе Institution of Civil Engineers (ICE).

 

За повече информация - Съюз на строителните инженери в България.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Баш майстор