СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Повече от 50 000 изпитвания на строителни материали се извършват годишно
 Facebook

Повече от 50 000 изпитвания на строителни материали се извършват годишно31.12.2019 / 10:02 - Citybuild.bg

Това отчита Научно-изследователският строителен институт.

 

Повече от 50 000 изпитвания годишно на материали и продукти във всички основни направления на съвременното строителство се извършват в лабораториите на Научноизследователски строителен институт, който отбеляза 120 години от създаването си. Качеството им се проверява в Изпитвателен център по строителство и Изпитвателна лаборатория за строителни материали. През септември към института заработиха две нови лаборатории в сектор "Строителна химия и изолация".  Целта е те също да допринесат за повишаване на качеството на изпитванията, които дружеството прави.

 

Само в НИСИ може да бъде предизвикано земетресение от девета степен и така да се провери доколко устойчиви са отделни конструктивни елементи. Единствено там се прави изпитване на динамични характеристики на бетони, предназначени за пътното строителство, обясняват от института.

 

За първи път в страната в лабораториите на НИСИ беше направено измерване за топлината на хидратация на цимент. Това дава възможност на производителите да сертифицират у нас т.нар. нискотермичен цимент, който се използва за изграждането на язовирни стени, основи на масивни сгради, небостъргачи и други мегаобекти. Пак в тях се проверява и якостта на натиск на масивни бетони за хидросъоръжения като язовирни стени, защото само там разполагат с необходимата за изпитването 500-тонна преса.

 

Друго интересно изследване, което е направено през тази година, е измерването на съществуващото шумово натоварване на терена на отклонението на 3-та метролиния на Софийското метро. НИСИ гарантира за безопасността и на стъклените клетки в Столичния зоопарк, защото експертите на института проверяват якостта на армираното стъкло в отделенията за диви животни.

 

Извършването на контролни изпитвания на проби от продукти преди влагането им в строежите дава възможност да се установи доколко те отговарят на изискванията на проектите, на техническите спецификации на продукта и на декларациите, издадени от производителя. Така се гарантира не само спазването на проектните изисквания, но и сигурността на сградите и съоръженията.

 

Изследователският институт в областта на строителството у нас е основан през 1899 г. със задача да контролира качеството на внасяните от чужбина строителни материали. През 1954 г. се обособява като един от първите научни институти в България, оборудван с най-модерната за времето си експериментална техника, а от 1998 г. функционира като еднолично търговско дружество с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Протоколите, които НИСИ издава, са признати в Европа и в целия свят.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор