СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Позитивни са нагласите за пазара на логистични и индустриални имоти в Европа
 Facebook

Позитивни са нагласите за пазара на логистични и индустриални имоти в Европа20.09.2017 / 15:30 - citybuild.bg

Това показва доклад на Colliers за първото полугодие.

 

 

Тим Дейвис, Директор логистични и индустриални имоти, Colliers EMEA, отбелязва, че към юли тази година позитивните нагласи за развитието на пазара на логистични и индустриални имоти в Европа достигат най-високото си ниво от 6 години насам - малко под стойностите им преди финансовата криза. Електронната търговия остава главен двигател на търсенето на площи. Тя увеличава дела си в Испания и Италия и предизвиква интерес към нови локации в Обединеното Кралство (ОК) и континентална Европа. „Неизбежно е да се разшири влиянието на електронната търговия и това е позитивна новина за ЦИЕ".

 

Основни изводи от доклада на Colliers:

 

Позитивната икономическа обстановка през 2017 г. стимулира търсенето на индустриални и логистични имоти. Amazon и Alibaba се разрастват, също както и нуждите им от складови площи.

 

БВП на еврозоната е нараснал от 1.9% до 2.1% на годишна база през второто тримесечие. Индексът на икономическо доверие на Европейската комисия в индустриалния сектор за 28те държави членки на ЕС почти е достигнал нивата си от преди кризата. Търсенето е стабилно - през първото полугодие на 2017 г. Prologis отчитат най-големите му нива през последните 10 години, а електронната търговия е все по-значим фактор. Amazon ще добавят не по-малко от 1.2 млн. кв.м. складови площи, докато Alibaba, които вече присъстват в Чехия и ОК вече търсят локации по железопътния „път на коприната".

 

Свободните площи продължават да намаляват, като стойности от под 5% се превръщат в норма

 

Свободните площи продължават да намаляват, като стойности от под 5% се превръщат в норма, както на установените пазари в Западна Европа като Лондон (3.5%), Франкфурт (3%) или Барселона (3.6%), така и в тези в ЦИЕ като Прага (4%) и Будапеща (4.2% от 9.7% преди само една година). Това означава, че пазарните условия са особено благоприятни за наемодателите.

 

Цените на наемите отбелязват увеличение през първите шест месеца на годината, което е характерно за държавите от Западна Европа, но и за тези от ЦИЕ

 

Цените на наемите отбелязват увеличение през първите шест месеца на 2017 г. Братислава е с най-добри резултати в това отношение със 17.6%. Значителен ръст е налице и в ОК (с Бристол на челна позиция, +7.7% на годишна база) и Ирландия (Дъблин +8.6%), Швеция (Гьотеборг +7.7%; Стокхолм +6.3%) и Дания (Копенхаген +4.8%). Подобен тренд се наблюдава и в някои градове на държави от ЦИЕ, сред които Будапеща (+7.1%) и Прага (+2.6%), въпреки че инвеститорите остават чувствителни към допълнителни стимули. През следващите 6-12 месеца, тенденцията ще продължи в ОК, скандинавските държави, тези на Иберийския п-ов, някои пазари в Германия и в ЦИЕ там, където има недостатъчно предлагане, като напр. Будапеща.

 

Отдаването на площи в строеж и строителството по поръчка са основен катализатор на новото строителство

 

Отдаването на площи в строеж и строителството по поръчка са основен катализатор на новото строителство, особено в случаите на по-мащабните проекти (20,000 + кв.м.). Наблюдава се и изграждане на спекулативни площи на места, където предлагането е най-ограничено, но то обикновено не е достатъчно, за да посрещне недостига на качествени такива. Инвеститорите са предпазливи и изчакват конкретни поръчки за строителство, преди да стартират следващите фази на техните проекти. Спекулативното строителство има специфики по географски признак. В Мадрид то е по-силно застъпено, поради липсата на достатъчно модерни площи и големият икономически растеж. В ЦИЕ също е налице тенденция към подобен тип строителство, предимно в Словакия и Чехия. В Германия, липсата на достатъчно обекти за изграждане на проекти, продължава да ограничава новото предлагане.

 

 

Базовите конструкции с гъвкаво предназначение и проектите с разнообразни площи, вкл. индустриални, стават все по-модерни

 

Недостигът на площи и динамиката на наемните нива в и около големите европейски центрове водят до възникване на нови логистични формати. Базовите конструкции с гъвкаво предназначение и проектите с разнообразни площи, вкл. индустриални са пример за такива. Дейвис казва в заключение: „Трудно е да се прогнозира със сигурност колко дълго ще продължи позитивното развитие на пазара, но не очакваме отклонения от настоящата тенденция поне през следващите 18 месеца."

 

Още подробности - тук.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild