СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Правителството не даде "Бузлуджа" на БСП
 Facebook

Правителството не даде "Бузлуджа" на БСП12.07.2017 / 18:16 - citybuild.bg

Ще търсим друг начин да спасим паметника, каза лидерът на партията Корнелия Нинова.

 

Правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“. Предложението беше внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

 

До разглеждане на проекта се стигна, след като политическата партия не предприе своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите се прехвърляха безвъзмездно в собственост на БСП. Влезлите в сила през февруари тази година промени в Закона за държавната собственост направиха невъзможно прилагането на решението от 2011 г., пише в стенограмата от днешното правителствено заседание.

 

Министрите проведоха дискусия и гласуване по проекта за безвъзмездно предоставяне правото на ползване за срок от 10 години върху „Бузлуджа“ в полза на БСП поради постъпилите отрицателни становища в хода на съгласувателната процедура.

 

В рамките на пререканията за Бузлуджа от Обединени патриоти излязоха с декларация срещу връщането на монумента на БСП. "Декларацията казва просто, че не може да се предостави тази частна държавна собственост на една партия за партиен музей и за място на партийно поклонение. Този връх е символ на много исторически събития”, заяви Милен Михов. „Бузлуджа не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България и единственото, което искаме, е да го съхраним”, заяви от своя страна депутатът от левицата Антон Кутев. „Патриотите да се разберат с Бойко Борисов. Премиерът е предприел действия за връщане на паметника, точно защото държавата не може да се справи. В момента Патриотите са управляващи. Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта – нека да го направят”, допълни Кутев.

 

"Решението на МС е израз на безхаберие към рушаща се България. Защото Бузлуджа и връх Хаджи Димитър не са на БСП. Те са на България", коментира лидерът на партията Корнелия Нинова. "Но ние няма да се откажем. Започваме консултации с юристи за търсене на друг начин, при възможност по съдебен ред, след като държавата не иска, ние от БСП да спасим паметника", завършва позицията си Корнелия Нинова.

 

 
още от Новини

още от Страната