СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Правителството търси начини да спре строeжите около морските плажове
 Facebook

Правителството търси начини да спре строeжите около морските плажове31.01.2019 / 18:33 - CityBuild.bg

Според МРРБ за обекта на „Корал“ има забрана за строеж от МОСВ, потвърдена от ВАС през февруари 2018г. /обновена/

 

„Правителството и МРРБ ще търси всички възможни законови начини да спре строителството в зоните около морските плажове." Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя беше категорична, че дори ще се търсят и законосъобразни възможности и начини за отчуждаване на части от имоти, които са в „чувствителната" зона до морските плажове. По думите й това се отнася за имотите, за които няма забрана за строителство. „Това ще струва много средства и трябва да се намери правилния баланс, тъй като това са скъпи терени, които ще бъдат оценени за много пари", подчерта Аврамова.

 

Регионалният министър заяви, че относно новия обект на къмпинг „Корал" има забрана за строителството със заповед на МОСВ от 2014г., която е потвърдена с решение на ВАС от февруари 2018г. Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж Корал, там не може да се строи. Забраната е въведена, докато проектите не се приведат съответните проекти със Закона за биологичното разнообразие и със Закона за опазване на околното среда. Това обясни председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков по bTV.

 

„Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени разрешителни за строеж. През 2007 г. тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за проверка. До този момент РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за строеж, но към 2007 г. са действали и други закони. Въпросните дюни са нанесени много по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за строеж, тези територии са били урбанизирани", посочи председателят на ВАС.

 

"Проверяваме дали това разрешение за строеж от 2007 година е било законосъобразно издадено към онзи момент", посочи още Чолаков. "Едно разрешение за строеж може да се обяви за нищожно, ако е издадено при допуснати груби нарушения на правилата", каза той и допълни, че собственикът, който има дюна, трябва да бъде обезщетен от държавата, тъй като тя е изключителна държавна собственост".

 

ДНСК проверява всички обекти по Северното и по Южното Черноморие, за които има сигнали или информация от медиите за строителство, стана ясно от думите на Петя Аврамова.

 

Относно проекта за „Ларгото" министърът коментира, че в МРРБ не са постъпвали сигнали за злоупотреби и всички документи във връзка със строежа са предоставени на Управляващия орган от бенефициента. „Предвид течащото дело, с което Министерството на културата е предявило иск за неустойка към изпълнителя на проекта, Управляващият орган ще изчака окончателното решение на съда, преди да предприеме действия по казуса и по визираното закъснение в срока", обясни още министър Аврамова. Тя каза, че е изискала доклад от ръководителя на Управляващия орган относно изпълнението на проекта.   

 

„Все още няма приключили преписки, свързани с искане за освобождаване от винетни такси на пътни отсечки от републиканската пътна мрежа", коментира пред журналисти още регионалният министър. По думите й има решения на общински съвети, които постъпват в АПИ за освобождаване на отсечки, които са на територията на съответните общини, но това е процес, който не е приключил и за тези от тях, които ще бъдат освободени от винетна такса ще се пристъпи към споразумение между АПИ и съответната община за тяхната поддръжка.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано