СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Правният анализ на собствеността на къщата на Яворов показа много неясноти
 Facebook

Правният анализ на собствеността на къщата на Яворов показа много неясноти16.11.2018 / 15:28 - CityBuild.bg

Поради липса на оферти днес търгът за къщата се провали.

 

Имотът е на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния собственик. Беше известно, че трима души, освен общината, са проявили интерес, но не и колко души са подали документи за търга.

 

 

"Къщата на Яворов на ул. „Г. С. Раковски" е сред най-ценните културни и архитектурни паметници на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети. Затова преди месец обявих, че Столична община има интерес да купи къщата, обявена на публична продан, и да я запази като музей на Яворов и място за култура. Това е нашето намерение и към този момент", каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

"За да инвестираме публични средства и да защитим в пълнота обществения интерес, възложих правен анализ на собствеността на имота и сградата. Той показа множество неясноти, за които настоящият собственик (Васил Панчев), както и неговият кредитор, който е предходният управител на дружеството-собственик (Володя Лозанов) трябва да положат усилия да изчистят. На този етап придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината", казва кметът.

 

На първо място, съдебният спор, който е довел до настоящата публична продан, не е завършил. Решението на Софийския апелативен съд по делото между длъжника „Дом Яворов" ЕООД и цесионера Володя Лозанов се обжалва пред Върховния касационен съд. Заседанието по това дело е насрочено за 19.02.2019 г. Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС с окончателно решение, е огромен. Той се изразява в това да се заплати определената цена - 1 628 758,08 лв. с ДДС, без реално общината да влезе във владение на имота. Недопустимо е да се блокира публичен ресурс, без да може да се реализират правата на собственици. А ако съдът уважи жалбата на длъжника, тогава отпада и основанието за провеждане на настоящата публична продан.

 

На второ място, правният анализ на собствеността показа, че освен възбраната от май 2018 г., по която е обявена настоящата публична продан, съществуват още две вписани възбрани върху имота при друг частен съдебен изпълнител - една от януари 2015 г. и една от септември 2018 г. Вземането по възбраната от януари 2015 г. е цедирано в полза на трето лице. Не е ясно дали длъжникът е уведомен за цесията, възможно е да има и последващи цесии. В такава ситуация съществува реална възможност постановлението за възлагане на публичната продан да бъде отменено и евентуален купувач да загуби собствеността върху имота. Настоящият собственик и неговият кредитор трябва да изчистят всички тези неясноти, заедно с частния съдебен изпълнител, и да дадат сигурност на бъдещия купувач от други тежести върху имота.

 

На трето място, в документите за собственост са открити поредица от разминавания. От една страна, по отношение на площта на поземления имот, в кадастралната карта имотът е 319 кв. м, според най-ранните документи за собственост площта е 207 кв. м, според приетия през 1992 г. план - 314 кв. м, а според графичното измерване по скица - 306.10 кв. м. От друга страна, по отношение на реституцията, даренията, продажбите и апортите на сградата и имота, които са десетки в последните 20 години, не са налични всички документи и е нужно да се предоставят.


Проучени са достъпните документи от 1899 г. насам, когато Васил Беленски придобива имот от 207 кв. м на ул. "Раковски", строителството и последващите преустройства на сградата. Настоящият собственик на имота и сградата „Дом Яворов" ЕООД, представляван от управителя Васил Панчев, трябва да изчисти неяснотите, свързани с площта на имота, които носят със себе си и риск от претенции на трети лица.

 

Преди да се изяснят всички тези въпроси, закупуването на имота е рисково и носи опасност от нови съдебни дела с неясен изход и нови задължения, в които би влязъл всеки купувач, в това число и общината.

 

Къщата е защитена като паметник на културата и всякакви идеи, че тя може да бъде надстроявана и пристроявана, са невъзможни. Затова тя не е обект, който може да носи големи приходи, особено в кратък период от време. В тази ситуация от инвеститорска гледна точка имотът и сградата не са привлекателни, защото първото нещо, което трябва да бъде направено, е цялостна реставрация и конструктивно укрепване на къщата.

 

"Нашето намерение къщата на Яворов да стане общинска собственост остава, но всички спорове и други възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или най-късно с продажбата. Обявената цена е достатъчно голяма и тя задължава към отговорно поведение както общината, така и настоящите собственици", казва Фандъкова.

 

Припомняме, че домът, в който Пейо Яворов изживява трагичната си любов с Лора Каравелова, беше в окаяно състояние. През 2016г. бяха обновени фасадата, дворът и оградата, а след основен ремонт на помещенията миналата година тя беше отворена за посетители.

 

Снимка: citybuild.bg

 

 
още от Новини

още от София