СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Предимствата на строителството с гипсфазер представи "Кнауф България"
 Facebook

Предимствата на строителството с гипсфазер представи "Кнауф България"03.04.2019 / 14:28 - CityBuild.bg

Семинарът на теория и практика показа, че технологията е здрава, ефективна и осигурява надеждна защита.

 

 

Съюзът на архитектите в България в София беше домакин на семинара на фирма Кнауф България ЕООД на тема "Строителство с гипсфазер - суха технология с допълнителни предимства". Арх. Даниела Иванова-Узунова, която ръководи процесите, свързани с техниката на приложение и развойната дейност на ирмата, представи предимствата, които правят гипсфазера предпочитан материал.

 

 

Гипсфазерът има висока плътност, якост и е негорим. Плоскостите са подходящи за всякаква функционална организация на сградите.

 

 

По време на семинара бяха представени приложенията на гипсфазера според предимствата: отлична изолация на въздушен и ударен шум, доказани нестандартни височини на стените, сертифицирана пожарозащита, устойчивост на удар, комбинация от високи строително-физични параметри, отлична топлоизолация в малка дебелина, увеличение на полезната площ и разнообразни възможности за дизайн на фасадата.

 

 

ВЪТРЕШНИ ПРЕГРАДНИ СТЕНИ

 

Вътрешните стени с гипсфазерни плоскости имат всички предимства на сухото строителство: бърз и лесен монтаж, малко собствено тегло и малка дебелина. Отличават се със своите комплексни високи строително-физични параметри: отлична изолация на въздушен звук, устойчивост на удар, изпитани пожарозащита и допустими височини на стените, оптимални параметри с хибридна облицовка от гипсфазерни и гипскартонени плоскости.

 

 

Преградни стени с Vidiwall - плоскостите имат дебелина от 10 до 18 мм, при специфични случаи са възможни 20 и 23 мм. Монтирани върху конструкция от щендерни профили, те изграждат стени с дебелини 75, 100, 125 и т.н. мм. В зависимост от конкретните изисквания се предлагат плоскости с допълнително импрегниране на повърхността (Vidiwall HI) и по-висока плътност. За оптимална звукоизолация се препоръчва плоскостта Vidiphonic.

 

СУХИ ПОДОВЕ

 

Сухите подове представляват подова облицовка от гипсфазерни плоскости, които се полагат върху подова конструкция. Неравностите в нея се изравняват с тънкослойна замазка или суха посипка. Под гипсфазерните плоскости може да се постави допълнителен изолационен слой от каменна вата, дървесно-влакнести плоскости или полистирен. Предимствата на сухите подове от гипсфазерни плоскости са: подобрена изолация от ударен шум с 19-26 dB в зависимост от системата, малко тегло и бърз монтаж. Сухите подове са подходящи за жилищни сгради, хотели, обществено-обслужващи сгради. Имат малка конструктивна височина, не е необходимо време за съхнене за разлика от подовете със замазка и са подходящи за саниране на съществуващи сгради.

 

  

Сухите подове се изпълняват от един слой гипсфазерни плоскости - Vidifloor SOLO, със залепване в областта на фалца, или от два слоя - Vidifloor DUO - 2x10 мм или 2x12,5 мм със залепване по цялата повърхност. Комбинираните подови елементи Vidifloor + EPS плоскости се състоят от залепени гипсфазерна плоскост и полистирен. Двата компонента са разместени така, че е оформен стъпаловиден кант, които служи за свързване на елементите един към друг чрез застъпване без допълнителни скрепителни средства. Подходящи са за топлоизолация върху дървени конструкции или бетонови плочи, както и за подобряване на топлоизолацията на неизползваеми подпокривни пространства.

 

ЛЪЧИСТО ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ

 

Във фрезованите в гипсфазерните елементи канали се полагат тръби за флуид, който гарантира бързо реагиращото отопление/охлаждане. Елементите са с дебелина 15, 18 или 23 мм с различно разположение на каналите съгласно проекта, като могат да бъдат положени на пода или като окачен таван или стенна облицовка.

 

 

Подовете с интегрирани системи за лъчисто отопление и охлаждане Vidicomfort се монтират лесно, имат ниска конструктивна височина, кратки срокове за изграждане, ниска повърхностна маса, енергийно-ефективна и нискотемпературна система за отопление/охлаждане. Не е необходимо време за съхнене, а чрез тях се избягва висока влажност в помещенията.

 

ФАСАДНИ СТЕНИ

 

Фасадните Knauf стени са по-тънки, по-леки и по-бързи за изграждане от зиданите. Многослойната оптимизирана структура дава възможност за по-високи изолационни показатели. Облицовката от външната страна е от плоскости с дебелина 12,5 или 15 мм и впоследствие система за фасадна топлоизолация. Дюбелите са закрепват директно в гипсфазерната плоскост. Облицовката от вътрешната страна е от гипсови плоскости с паропреграда. Фасадната стена има отлична топлоизолация, сертифицирана звукоизолация и пожарозащита.

 

 

Фасадните стени с Vidiwall HI /система за външни стени W333/ са устойчиви на ветрови натоварвания и земетръс. Конструкцията от стандартни щендерни профили се оразмерява в зависимост от геометричните особености на сградата и климатичните фактори, на които ще бъде подложена. Системата се влага като структура между хоризонталните елементи на отделните нива на сградата, като е нужно при монтаж да бъдат съблюдавани всички изисквания в него, по отношение на външните стени.

 

ОГНЕЗАЩИТА НА МЕТАЛНИ КОНСТРУКЦИИ

 

Металните конструкции бързо загубват носимоспособност в случай на пожар. Затова те трябва да бъдат надеждно защитени. Плоскостите Knauf с тази цел са изпитани и сертифицирани като огнезащитна облицовка на метални конструктивни профили, като дебелината на облицовката зависи от фактора на масивност на профила и изискваната огнеустойчивост.

 

 

Oгнезащитата на метални конструкции с Vidifire A1 e един от успехите в развойната дейност на „Кнауф България". Това е плоскост, отличаващата се с клас по реакция на огън А1. Гипсфазерните плоскости се коват една към друга с кламери, без да има необходимост от допълнителна конструкция. Специалните плоскости са с огнеустойчивост от R30 до R210, предлагат еднослойна или многослойна облицовка, а Vidifire A1 15 мм е един продукт за всички класове на огнеустойчивост.

 

ГИПСФАЗЕР И ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ

 

При сгради с дървена конструкция гипсфазерните плоскости са универсалният материал за облицовка на панели - те укрепват и предпазват от пожар. Благодарение на тях диагоналните паянти, които се ползват за хоризонтално осигуряване, могат да отпаднат. Сеизмичната устойчивост също се повишава.

 

 

Дървената конструкция може да бъде сглобена в заводски условия или на място. При заводски произведени панели се ползват плоскостите Vidiwall, Vidiphonic или VidifireA1, а при монтаж на обекта - Vidiwall НІ, която може да остане без покритие до 2 месеца. Защитата на гипсфазерните плоскости от атмосферни влияния се осигурява чрез комбинирана топлоизолационна система или вентилируема фасада.

 

 

 
още от Новини

още от Баш майстор