СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Предлагат търговията на имоти да е само с енергиен паспорт за тях
 Facebook

Предлагат търговията на имоти да е само с енергиен паспорт за тях14.07.2020 / 15:26 - Citybuild.bg

Условието е залегнало в Националната стратегия за енергийна ефективност, публикувана за обществено обсъждане.

 

Предвижда се от 2022 година покупко-продажбата и отдаването под наем на имоти да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище. С технически паспорт разполагат жилищата и помещения, на които е направено енергийно обследване и определен клас на имота. Така тези, които са санирани и е постигната висока енергийна ефективност, ще разполагат с по-висок клас. С предложението на практика техническият паспорт става като нотариален акт за жилището, тъй като собственикът няма да може да го продава, ако не разполага с такъв сертификат. По този начин ще се повиши ангажираността на собствениците на сгради чрез стимули и санкции за изготвянето на технически паспорти на сградите.

 

В стратегията е предвидено до 2050 г. да бъдат обновени 60% от жилищния фонд в страната и близо 17% от нежилищния. Това ще доведе до спестяване на 7329 GWh енергия годишно. Също така се предвижда разработване на пакетни решения, които са лесно приложими в сходни типове сгради. Идеята е да се изготвят проекти със задължителни мерки за обновяване, например на панелни блокове, които са еднотипни в повечето райони.

 

В стратегията е записано още, че ще бъде намалено безвъзмездното финансиране на проекти за обновяване в многофамилните жилищни сгради. Освен това се предвижда осигуряване на възможности за нисколихвени или безлихвени кредити за собствениците на жилища при запазване на 100% грантов компонент в рамките на целеви социални политики.

 

В проекта е записано още, че мерките за повишаване на енергийната ефективност на имотите ще се включва подмяна на врати, както и монтиране на сенници на прозорците. Досега в програмите за саниране вратите и сенниците не бяха включени.

 

От анализа на жилищния фонд, който е представен в стратегията, става ясно, че основният разход на енергия в имотите е разходът за отопление, който почти 80%. Прегледът на потреблението на енергия по енергоносители показва, че потреблението е небалансирано, със съществен дял на неекологични/евтини енергоносители. Топлинната енергия от централно топлоснабдяване представлява само 18% от общото потребление на енергия, електрическата енергия е 45%, а делът на твърдите горива е 36%.

 

 
още от Новини

още от Страната