СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Предложиха имената на новите станции по третия лъч на софийското метро
 Facebook

Предложиха имената на новите станции по третия лъч на софийското метро16.04.2018 / 16:17 - CityBuild.bg

Предстои те да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

 

По план изграждането на третата линия на метрото трябва да приключи преди края на следващата година. Предложените имена за метростанциите вече са приети от комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. Предвижда се станциите да са общо 15.

 

 

А ето и техните имена:

 

 1. "Ген. Владимир Вазов"
 2. "Тракия"
 3.  "Стадион „Георги Аспарухов"
 4. "Хаджи Димитър"
 5. "Театрална"
 6. "Орлов мост"
 7. "Бул. „Патриарх Евтимий"
 8. "Бул. „Христо Ботев"
 9. "Медицинска академия"
 10. „Бул. "България"
 11. „Бул. "Цар Борис ІІІ"
 12. "Мизия"
 13. жк. "Овча купел"
 14. жк. "Овча купел 2"
 15. кв. „Горна баня"

 

На новината веднага реагираха от СПАСИ МЕТРОТО /респ. СПАСИ СОФИЯ/: "След като прегледахме списъка, нямаше как да не останем твърде неприятно изненадани от част от имената. Не разбираме логиката на кръщаване, не разбираме защо комисията по култура взема подобно решение, вместо комисията по транспорт, и не разбираме защо се допускат решения, взети, без да се обърне внимание на транспортната функция на метростанциите."

 

 

Специално внимание организацията обръща на следните имена:

 

1. Метростанция "Тракия" - въпреки, че метростанцията се намира на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Витиня", тя е кръстена Тракия. Логика изцяло липсва, защото улица с това име съществува, но тя е зад парка "Заимов", а ако целта е метростанцията да е кръстена на историко-географската област, то тогава нещата придобиват комичен вид, предвид, че в тази посока се излиза от София в посока Мизия.

 

2. Метростанция "Театрална" - макар името да е хубаво, обикновено подобни имена носят метростанции до националния театър на съответната държава.

 

3. Метростанция "Христо Ботев" - противно на всякаква логика трансферните станции да носят еднакви имена, комисията е решила да кръсти станцията на НДК "Христо Ботев" - нищо, че изход на метрото към булеварда липсва, а той се намира на 200 метра от метростанцията.

 

4. Метростанция "Мизия" - подобно недоразумение, както и с метростанция Тракия. Улица с името "Мизия" съществува, но тя е далече от кв. "Овча Купел", а ако целта е кръщаване на историко-географската област, отново - Мизия е в обратна посока...

 

5. Метростанции бул. "България", бул. "Цар Борис III", бул. "Патриарх Евтимий" - до този момент нито една метростанция не носи означение дали е кръстена на улица или булевард. Това е напълно излишно усложняване на имената, което не носи полза за пътниците. По същия начин, по който други метростанции носят просто имената "Опълченска", "Константин Величков" или "Вардар", така и тук не е необходимо да има подобни пояснения.

 

 
още от Новини

още от София