СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ЕТЕМ ви представя 5 успешни жени архитекти
 Facebook

ЕТЕМ ви представя 5 успешни жени архитекти15.10.2020 / 17:55 - CityBuild.bg

Това са Лина Бо Барди, Мая Лин, Момойо Кайджима, Шахира Фами и Аманда Левете.

 

В продължение на век и половина жените доказват страстта и таланта си за дизайн и архитектура в професия, доминирана от мъже. Има обаче емблематични жени архитекти, които са оказали голямо влияние върху архитектурата такава, каквато я познаваме днес. Този списък не е изчерпателен и няма как да бъде такъв.

 

 

Лина Бо Барди

Лина Бо Барди (починала през 1992г.) посвещава работата си на едно призвание: да изследва социалните възможности на дизайна и да популяризира нов начин на колективен живот. Тя търси силни дизайнерски концепции и разчита на по-простото представяне, но с паралелно изразително използване на материали, които подчертават нейната чувствителност. За нея архитектурата трябва да се разглежда „не като изградена работа, а като възможно средство да бъде и да се изправя пред различни ситуации".

Една от най-емблематичните й сгради е SESC Pompeia, реализирана през 1982 г. в Сао Паоло, Бразилия. Това е преустроена фабрика, с три огромни бетонни кули, с въздушни пътеки и асиметрични илюминатори на мястото на прозорците. Със своя радикален дизайн и почти бруталния подход на индустриалната клетка, Бо Барди съживи своята визия за света, която тя нарече „социалистически експеримент".

 

Lina Bo Bardi: Sesc Pompéia, São Paulo. Снимка: revistaprojeto.com.br

Мая Лин

Мая Лин е архитект, скулптор и художник. С близо 30 години практика тя е завършила поредица от проекти, включително мащабни арт инсталации, жилищна и институционална архитектура и мемориали. Нейната работа е фокусирана върху природата и устойчивостта, последвана от минимален дизайн и идеала й да направи място за хора в ландшафта. Тя черпи вдъхновение за своята скулптура и архитектура от разнообразни в културно отношение източници, включително японски градини, индийски глинени могили и произведения на американски художници на земни работи от 60-те и 70-те години.

На 21-годишна възраст Мая Лин става най-младата архитектка и първата жена, проектирала мемориал в памет на загиналите във Виетнам. Мемориалът на ветераните е парцел от два акра в National mall, ограден от стена, показващ имената на всички американски войници, изгубени в конфликта. Дизайнът й се счита за противоречив и обиден, „черен белег", както го описва ветеран от Виетнам, и след много забавяния, той най-накрая е построен през 1982 г. Днес е признат за дефиниция на съвременен подход към войната, с минималистична, несантиментална и ясна концепция.

 

Maya Lin's Vietnam Veterans Memorial.

 

Момойо Кайджима

Момойо Кайджима е съосновател на базирания в Токио офис за архитектура Atelier Bow-Wow, една от водещите японски фирми в бранша. Фирмата е добре известна със своята битова и културна архитектура и своите изследвания за градските условия на микро ad hoc архитектурата. С партньора й Йошихару Цукамото те експериментират с дизайнерски теории, които въвеждат нов речник в урбанистиката и нови концепции за публичното пространство, като архитектурна бихевиорология и микро-публично пространство. Техните проекти варират от къщи до обществени и търговски сгради и публични произведения на изкуството - както в Япония, така и в Европа и САЩ.

 

MUJI Yokkaichi. Снимка: Atelier Bow-Wow

Шахира Фами

Шахира Фами е архитект, чиято работа се стреми да намери баланс между новите пространствени концепции и съществуващия контекст: култура, традиция, градска морфология. Базираният в Кайро архитект ръководи пътя на египетската архитектура, като демонстрира, че архитектурният дизайн може и трябва да издигне обществената сфера с холистичен подход, който съчетава контекстен анализ, игрив експеримент и етос на социална отговорност.

 

Block 36, Cairo. Снимка: archiDATUM

Аманда Левете

Аманда Левете е архитект, носител на RIBA Stirling Award и основател и директор на AL_A, международно студио за дизайн и архитектура. Подходът на AL_A към дизайна балансира интуитивното със стратегическите, неспокойни изследвания, иновации, сътрудничество и внимание към детайлите. Те изследват прилагането на нови материали и техники върху архитектурата и дизайна и търсят нови начини за създаване на значително и положително въздействие извън сградата, върху общността и контекста на града.

 

EDP Cultural Centre, Lisbon. Снимка: AL_A

*Статията е публикувана от ЕТЕМ на база на материали в сайта arch2o.com.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор