СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представят Русе чрез сгради, туристически маршрути и QR-кодове
 Facebook

Представят Русе чрез сгради, туристически маршрути и QR-кодове30.06.2020 / 14:29 - CityBuild.bg

Проектът популяризира местното архитектурно наследство чрез съвременни методи.

 

Русе е град с 270 единични и ансамблови архитектурни паметници на културата с местно или национално значение. Именно тази наситеност на архитектурни шедьоври прави културното наследство "невидимо" за местните и трудно възприемано от посетителите на града.

 

В периода април 2019-май 2020 г. бяха поставени табели с уникални QR кодове на 30 подбрани русенски сгради. Всеки код отвежда към кратка информация за сградата - годината на нейното построяване, нейният създател, първите й собственици и предназначението на сградата през годините. Самите статии са достъпни на 5 езика - български, английски, немски, руски и румънски, което отговаря на профила на основните туристически потоци в града.

 

 

Обектите, включени в проекта, са специално подбрани, за да представят разнообразния живот в Русе в края на XIX  и началото на XX век. Сред тях са сградите на хотел "Бристол" и хотел "Лондон", търговски сгради на Саркис Куюмджиян и на Поликар и Канети, банка "Гирдап" и банката на братя Бурови, сградите на Мъжката гимназия (дн. СУ "Христо Ботев") и Столарското училище (дн. ПГДВА "Йосиф Вондрак") и др.

 

 

Предстои изготвянето на още маршрути, като инициативата е надграждане на проект "Градоред. Русе - град със значение". Той е инициатива на сдружение "Градоред" и клуб "Мечтание", реализирани по програма "Знание и растеж", осъществена от Фондация "Русе - град на свободния дух", с подкрепата на Фондация "Еконт". "Градоред" е организация с нестопанска цел, основана от русенци, завърнали се в родния град, които искат да работят за това Русе да стане по-щастлив и социално раздвижен град.

 

 

 
още от Новини

още от Любопитно

още от АРТ