СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представят книгата „Дом Витгенщайн – Виена, вестител на българската култура в Австрия”
 Facebook

Представят книгата „Дом Витгенщайн – Виена, вестител на българската култура в Австрия”11.10.2017 / 13:01 - citybuild.bg

От 1971г. къщата с уникална архитектура е паметник на културата.

 

Автор на книгата е д-р Димитър Драндийски. "През цялата 2017 г. във Виена с различни изяви се чества 40-годишният юбилей на Българския културен институт (БКИ) „Дом Витгенщайн”. Написах книгата като очевидец и активен участник в дейността му през тези 40 години. В рамките на 720 страници разказвам историята за създаването на БКИ, ролята на българските организации във Виена, най-активните партньори на дома и многобройните му изяви и месечни програми от началото (1977) до юни /включително/ на 2017 г. Стана една много добре външно оформена и богата с архивни материали и снимки документална книга”, споделя авторът.

 

 

Представянето на книгата е на 18 октомври от 17.00 часа в Държавна агенция "Архиви" на ул. „Московска” 5 в столицата. 

 

 

От 1978г. БКИ "Дом “Витгенщайн” функционира като разширена културна служба към посолството на България във Виена. Сградата е проектирана в годините 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн - Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн. Домът се превръща в център на културния живот на Виена. От 1971г. къщата е паметник на културата.

 

Архитектурата на къщата е уникална. Всички вътрешни детайли са разработени от Лудвиг Витгенщайн - прозорците, бравите на вратите и прозорците, ъглови радиатори, асансьора и др. Витгенщайн, философът на 21 век, е въплътил своите философски виждания в изчистените линии на сградата, превърнала се в наши дни в архитектурна забележителност.

 

През 1975г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт. БКИ "Дом Витгенщайн” разполага с творческа база, в която българските творци пребивават по време на престоя си. Той има четири изложбени зали, театрална зала, конферентна зала, библиотека. Домът разполага с два рояла.

 

Дейността на института не се ограничава само в столицата, а е насочена и към други провинции на Австрия. Стреми се да интернационализира дейността си и тя да стане достояние на широк кръг от австрийската общественост. Организира много от културните си прояви със спонсори.

 

 
още от Новини

още от АРТ