СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представят проект за съживяване на междублокови пространства в София
 Facebook

Представят проект за съживяване на междублокови пространства в София08.12.2017 / 10:38 - CityBuild.bg

Ще чуете предложения за три обекта - в „Дружба-2“, „Левски-В“ и „Обеля-1.

 

На 12 декември (вторник) 2017г. от 16:30 в централното фоайе на новата сграда на УАСГ (пред входа на Аула “Максима”) ще се проведе семинар, представящ резултати от научно-изследователски проект, финансиран от Фонд “Научни изследвания” на тема “Културна идентичност и енергийна ефективност при ревитализацията на междублоковите пространства на панелните комплекси в София”. Актуалността на изследваната проблематика се потвърждава от зачестилите граждански протести срещу застрояването на различни обекти в панелните комплекси на София – демонстриращи изострена чувствителност към нарушаването на принципа за информирано участие във вземането на решения.

 

Участието на членовете на общността в целия процес на урбанистично планиране, започвайки от вземането на решения и стигайки до реализирането на дадена стратегия, е ключово условие за изграждането на социално и пространствено устойчива, хармонична и жизнена градска среда, както и за консолидирането на самата общност. За ревитализиране на междублоковите пространства в София следва процесът на натрупване на неравенства да бъде обърнат в процес на акумулиране на предимства – екологични, социални, икономически и културни.

 

Необходимостта от изследването произлиза от трансформацията на панелните комплекси в София през последните 25 години. При проектирането им панелните комплекси не са планирани за такива промени, довели до „самоадаптиране" на междублоковите им пространства.

 

 

На семинара ще бъдат представени резултати от предварителни проучвания на над 1 000 междублокови пространства, както и конкретни предложения за три обекта (в „Дружба-2“, „Левски-В“ и „Обеля-1“) чрез прилагане на нов подход, генериращ мултиплициращ ефект от иновационното преструктуриране, разширяване, обновяване и усъвършенстване на общоградския организъм. Приложението на подхода се осъществява посредством иновативна отворена система от модулни елементи, която е енергийно независима, правно обусловена и икономически рентабилна, гъвкава е и дава възможност за избор на различни комбинации, тясно свързани с потребностите и със субкултурата, с идентификацията на общностите и с културната им идентичност…

 

Изложбата ще продължи до 15 декември (петък) в централното фоайе на УАСГ. Мероприятията са насочени както към експерти от областите урбанизъм, архитектура, култура, социология, наука и образование, така и към всички заинтересовани страни в процеса на съживяване на междублоковите пространства – обитатели на панелни комплекси, общинска и държавна администрация, предприемачи, представители на бизнеса и неправителствени организации и сдружения, студенти и докторанти.

 

Сайт на проекта - тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от АРТ