СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха данни за климата на земята на Световния ГИС Ден в България
 Facebook

Представиха данни за климата на земята на Световния ГИС Ден в България16.11.2017 / 15:27 - CityBuild.bg

Презентацията на Световната метеорологична организация беше направена на конференция в София.

 

На провелия се вчера Световен ден на Географските информационни системи Омар Бадур, програмен ръководител климатични данни и мониторинг в Световната метеорологична организация, представи доклад за състоянието на климата на Земята през 2017г. и как чрез ГИС технологии можем да сме по-подготвени за климатичните промени и да се справим с бедствията.

 

 

2017 година е една от трите най-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Периодът 2013-2017г. е най-топлият 5-годишен период с температури, достигащи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани с бърза последователност в Карибите и такива, достигащи до Ирландия. Рискът от болести и смъртност, причинени от климатичните промени, се е покачил с 30% от 1980 до 2017г. През 2016г. 23,5 милиона души са разселени поради бедствия, причинени от климатичните промени. Тези и още много данни включва Докладът на Световната метеорологична организация за състоянието на климата през 2017г.

 

 

Омар Бадур сподели също така опита на Световната метеорологична организация за интегриране, обработка и анализ на данни от различни източници, включително в реално време и големи данни, както и за изграждане на ГИС базирани приложения. Приложения, с които можем да бъдем по-подготвени за климатичните промени и които подпомагат планиране на действията, евакуиране и цялостно по-ефективно управление при природните бедствия.

 

 

България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи за 19-та поредна година. Световни и български имена демонстрираха най-новите разработки в областта и обмениха ценен опит помежду си. Рекордните 30 организации са партньори на форума, чийто инициатор и официален организатор за страната за 19-та поредна година е водещата компания в бранша - ЕСРИ България. „На ГИС деня всички ние, професионалисти от разнообразни области, от различни нива на публичната администрация, бизнеса, неправителствените организации и академията, обединяваме знания, опит и енергия в стремежа си към устойчив и по-добър живот", коментира Евгения Караджова, управител на ЕСРИ.

 

 

Сред другите теми бяха иновативните приложения за нуждите на биологичното разнообразие в България, представени от Изпълнителна агенция по околната среда, и ГИС приложение за ГД „Гранична полиция" за подобряване управлението на миграционните потоци на югоизточните граници на ЕС. Оливър Чарлзуърт, международен директор в Citilabs, показа как чрез ГИС системите световни мегаполиси се справят с трафика. Двукратно наградената за „най-добър кмет" Таня Христова - кмет на Габрово, представи решение за 3D кадастър и подпомагане дейностите по саниране в община Габрово. За първи път у нас беше демонстриран на живо и водещият в света софтуер за транспортно моделиране - Cube.

 

Черно море - скрийншот от ГИС система  "Мониторинг и информационна система за Черно море" на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура". Показва комбинация от фактори като състоянието на хлорофила на морската вода и атмосферен въздух. Посредством слайдера потребителят може да проследи промените на тези показатели във времето и в различните части от Черно море.

 

Пристанища - Бургаски залив - скрийншот от "Мониторинг и информационна система за Черно море" на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура", компонент „Пристанища". Съдържа данни и информация за черноморските пристанища, в това число информация за пристанищни терминали, корабни места, пирсове, кейови стени и други. Конкретният скрийншот и визуализация са на пристанищен терминал Бургас Изток 2.

 

3D градски модели - бързо и лесно трансформиране на 2D данни в реалистични 3D градски модели посредством ESRI софтуер.

 

Drone2Map - инспекция на активи и инженерна инфраструктура с дрон с професионалното ГИС приложение Drone2Map for ArcGIS, което за минути превръща суровите кадри, заснети с дрон, в прецизни 2D и 3D продукти. Позволява изчертаване и измерване на дължини, изчисляване на обеми на обектите и много други.

 

„Използването на ГИС във всеки един икономически сектор повишава ефективността на работата и подобрява планирането. Аз се радвам, че на днешния форум ще бъдат представени ГИС решения от толкова разнообразни сектори. Това показва значението на тези технологии за дигитална трансформация на страната ни", коментира Мария Габриел, еврокомисар "Цифрова икономика и общество" в Европейската комисия. Тя допълни, че за използването на дигиталните технологии от съществено значение е наличието на качествен интернет. Чрез осигурено финансиране от Европейския съюз и в България ще се реализират проекти в това направление, единият от които е за осигуряване на точки за безжичен интернет - WiFi4EU, а другият е ГИС базирана платформа за Единна информационна точка.

 

В конференцията участваха още Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната, Христо Христов, директор на дирекция „Информационни технологии" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и арх. Любомир Георгиев, ръководител на екипа на „Визия за София" и директор на ОП „Софтпроект-ОГП".

 

 

В рамките на форума бяха връчени и годишните награди за специални постижения в сферата на Географските информационни системи в България. Номинираните се бориха в четири категории - „Държавна администрация", „Бизнес", „Ютилитис" и „Наука и образование".

 

В категория „Държавна администрация" наградата получи Министерството на вътрешните работи за „Изграждане на първата по рода си в България цялостна ведомствена ГИС система на база световно утвърдени иновативни ГИС технологии". През 2017г. по Фонд „Вътрешна сигурност" на Европейския съюз МВР реализира първия по рода си в България ГИС проект за създаване на цялостна ведомствена Географска информационна система. Системата е изградена на база прилагане на изключително иновативни и световно утвърдени ГИС решения и технологии, позволяващи сложни интеграции, мощни анализи и предоставящи обща оперативна ситуационна картина.

 

Друга награда при държавна администрация получи Изпълнителната агенция по околна среда за надграждане на информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие на България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

Специална международна награда получи Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" за внедряване на първата по рода си интегрирана информационна система за мониторинг на Черно море в реално време, който проект е отличен сред повече от 100 000 международни проекта в сферата на ГИС технологиите.

 

В категория „Ютилитис" беше наградено Водоснабдяване и канализация ООД - Варна. Сред другите наградени са Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис ЕАД за прилагане на съвременни ГИС решения. Геологически институт „Страшимир Димитров" при Българска академия на науките получи призвание за прилагане на ГИС за геостатистически анализи, позволяващи изготвяне на тематични карти на подземните водни тела, извършването на бързи и качествени анализи и оценки на химичното състояние на проучваните подземни водни тела, оценка и проследяване на замърсяванията им и много други.

 

 

По време на ГИС Деня се състоя и традиционната изложба-конкурс на карти, с помощта на които държавната администрация, бизнесът и академичната общност решават актуални проблеми от съвременния свят.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано