СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха финалната фаза от обновяването на ул. „Малко Търново“
 Facebook

Представиха финалната фаза от обновяването на ул. „Малко Търново“15.10.2019 / 14:28 - CityBuild.bg

Концепцията е чрез градски дизайн да се разказват истории и легенди за най-късата пешеходна улица в София.

 

Вчера по време на официалното откриване на реновираната улица беше представен идеен проект за финалната фаза от нейното обновяване. „Малко Търново" вече е отворена за преминаване с подменена подземна инфраструктура и настилки, отстранени течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване и ново осветление и елементи, вдъхновени от автентичния облик на улицата от началото на миналия век.

 

 

"Ще използваме несъвършенствата и малките козметични дефекти на улицата, за да ги превърнем в ефекти и пространства, които комуникират с минувача, канят го да остане и му разказват историята на ул. „Малко Търново" в контекста на София", каза Филип Бояджиев от екипа - автор на концепцията за "Улица на времето".

 

 

Основният материал, който се предвижда да бъде използван, е Corten - патинираща стомана, която се използва основно в екстериорната среда. Интересното при нея е, че във времето се развива от черно към тъмно кафяво през оранжево. Въпреки корозията на пръв поглед, стоманата реално заздравява с времето. Основната идея зад използването на този материал в проекта е връзката му с времето и здравината.

 

 

Задача на информационната система е да съхранява и разказва историите и легендите на улицата на жителите и гостите на София и да превърне ул. "Малко Търново" в още по-любим и емблематичен символ на града. На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар "Луна". На улицата до ден днешен стои и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цялата презентация - тук.

 

Ако искате да споделите обратна връзка и идеи за реализацията на идейния проект, може да се свържете с екипа на инициативата на building.difference@bld.bg.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано