СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха идеен архитектурен проект на Синагогата във Видин
 Facebook

Представиха идеен архитектурен проект на Синагогата във Видин24.02.2021 / 11:26 - CityBuild.bg

Целта му е реставрираната и адаптирана сграда да стане Културен център „Жул Паскин“.

 

 

Идейният архитектурен проект за Синагогата беше представен вчера на работна среща в Община Видин с представители на изпълнителя на договора за инженеринг по проекта - ДЗЗД „Паскен 2020" с ръководител арх. Ангел Недялков. Членове на обединението са „Билдинг Комфорт" ЕООД, „Алумина Елит 2003" ЕООД и „Аморф Архитекти" ООД. Проекта представи арх. Драгомир Йосифов от екипа, който подчерта, че е свършена изключително много работа, като са прегледани и голям обем снимков материал и архивни документи. Стремежът е Синагогата да бъде възстановена до максимална степен в автентичния й облик.

 

 

Различните архитектурни елементи ще бъдат изпълнени с материали, пресъздаващи оригиналната визия, но същевременно достатъчно леки, така че да не се натоварва ненужно конструкцията на сградата, каза арх. Йосифов и допълни, че проектът ще осигури и достъпна среда. Той заяви, че става въпрос за идейна фаза и предстои разработване на инвестиционен проект, който ще е много по-детайлен. Срокът за това е до 60 дни и е започнал да тече от 2 февруари. Идейният проект не е качен в сайта на архитектурното студио, а общината публикува само една визуализация.

 

 

Според съобщението на общината, „задоволство от видяното" по време на срещата са изразили представителите на еврейската общност.

 

Снимки: Община Видин

 

Видинската синагога е втората по големина у нас след Софийската и архитектурният й вид наподобява този на еврейския храм в Будапеща. Била е действаща като молитвен дом до 1950 г. През 70-80-те години на миналия век в нея започва основен ремонт. От 1991 г. ремонтните дейности са спрени, а имотът е предаден на видинската еврейска общност на базата на договор между организацията на евреите „Шалом" и Министерството на културата. През 2017г. Синагогата стана собственост на Община Видин, която разполагаше с архитектурен проект за консервация и реставрация на сградата и превръщането й в културен център „Жул Паскин", изготвен преди години от арх. Любомир Станиславов (S Architectural Team). След това обаче община пусна обществена поръчка за инженеринг за реставрация и адаптация на Синагогата, като договорът с избрания изпълнител беше подписан на 29 декември миналата година.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от АРТ