СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха победителите в конкурс за три станции на метрото в Москва
 Facebook

Представиха победителите в конкурс за три станции на метрото в Москва



19.06.2017 / 16:26 - citybuild.bg

Конкурсът е за дизайн на станции "Шереметьевская", "Ржевская" и "Стромынки".

 

Победителите в международния конкурс са:

 

Проект на AI ARCHITECTS – за «Шереметьевская»

 

 

В основата на концепцията е асоциацията с формалните признаци на дворянския стил, а именно - порцелан и фаянс. Колоните с с изпъкнала форма и са оформени в стила, характерен за дворянските имения. 

 

 

 

 

 

Проект на Blank ARCHITECTS – за «Ржевская»

 

 

Концепцията отразява духа на мястото чрез архитектурната идея. Целта е създаване на комфортно, леко и хармонично пространство. Елементите подчертават връзката с уникалния историко-културен контекст на района, разположен до Рижската гара, някога наричана "врата към града".

 

 

 

 

 

Проект на MAP ARCHITECTS – за станция «Стромынка»

 

 

Метростанцията е свързващото звено между парка Сокольники и града и именно тази връзка е заложена в основата на архитектурната тема - образът на метрото като инженерно-техническо съоръжение и образът на гората като място за комфортно обитаване. Разнообразието на възприятията идва от решението за алуминиевите панели с различни видове перфорации и осветлението.

 

 

Централният елемент се явява висяща конструкция от метални тръби с различна дължина с вградено осветление. Възможно е и изпълнение на тръби от гъвкав материал за създаването на движение от разместването на въздуха, което често се получава във входните фоайета на метростанциите.

 

 

Концепцията за осветлението в метростанцията е основана на проникването на слънчевата светлина между листата на дърветата. За постигането на равномерно осветление без заслепяващи светлини архитектите са използвали ориентирани по направлението на движението на хората вградени осветителни тела в перфорирани панели по стените и тавана. Освен описаният ефект на разсеяната светлина тези перфорирани панели служат и като елементи за шумопоглъщане.

 

 

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от АРТ