СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха проект за превръщането на част от ул. „Иван Вазов“ в Пловдив в пешеходна
 Facebook

Представиха проект за превръщането на част от ул. „Иван Вазов“ в Пловдив в пешеходна09.10.2020 / 15:34 - CityBuild.bg

Ще бъде запазен автентичният облик, ще се постави архитектурно обзавеждане с ретро привкус.

 

 

Идеята за превръщането на част от емблематичната пловдивска улица „Иван Вазов" в пешеходна беше представена публично в сряда от главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов и неговия екип.

 

 

Според концепцията на общината отсечката от площад „Централен" до ул. „Авксентий Велешки" ще бъде изцяло пешеходна. Трафикът от затворения участък ще се поеме от  улица „Цанко Дюстабанов", която се предвижда да стане двупосочна.

 

 

 

 

Участъкът от „Авксентий Велешки" до колелото на Централна гара пък ще бъде споделена зона за автомобили и хора, като там уличното платно ще бъде стеснено. За това пространство са предвидени два варианта. Единият е тротоарите от двете страни да се разширят за сметка на платното, а вторият е пешеходната зона да бъде разположена от страната на Тютюневия град. 

 

 

 

 

 

 

Ще бъде запазен автентичният облик на улицата - паветата, бордюрите и чинарите. Допълнително ще се постави архитектурно обзавеждане с ретро привкус като - улични фенери и други елементи. 

 

 

„Улица „Иван Вазов" е уникална по своя характер и е единственото градско пространство, което свързва Тютюневия град, Цар Симеоновата градина, площад „Централен" и Гаровия площад". 

 

 

Участниците в обсъждането подкрепиха идеята, като най-често задаваният въпрос бе как ще се осигури достъпът на автомобили до обществените сгради - училища, банки и Административния съд. Архитектът посочи, че колите ще могат да стигат до сградите по страничните улици, като за целта той и неговият екип са направили изследването сграда по сграда. Участници в обсъждането изразиха опасения, че след затварянето на „Иван Вазов" повече автомобили ще се паркират по околните малки улички, което съвсем ще ги задръсти. Според кмета на район „Централен" Георги Стаменов за осигуряването на места за автомобилите трябва да се придвижи проектът за многоетажен паркинг на бул. „Руски". А възможността за велоалеи ще бъде разгледана, но осигуряването им се затруднява от спецификата на настилката - паветата. 

 

 

За ул. „Иван Вазов" има изготвен проект за генерален ремонт, чиято прогнозна стойност общината оценява на 1,5-2 млн. лв. и за който ще се търсят средства от Оперативна програма „Региони в растеж". За превръщането й в пешеходна няма да са необходими допълнителни пари. „Решихме да разгледаме бъдещето на улица Иван Вазов, защото заварихме един проект, който Община Пловдив бе възложила - за ремонт и реконструкция. Решихме да го представим, но и да осмислим новия жизнен цикъл на улицата. Кое ни накара да направим тази стъпка? Фактът, че още в Общия устройствен план от 2007-а година колегите също са предвидили превръщането на тази зона в пешеходна. В новия устройствен план, който предстои да приемем, ситуацията е същата - още повече, че в отсечката на „Иван Вазов" от кръстовището с „Авксентий Велешки" до кръговото на Централна гара класът на улицата е понижен. Това означава, че в тази своя част тя губи първостепенната си роля в обслужването на района", каза архитект Ахрянов. 

 

 

На дискусията присъстваха арх. Иван Делчев, който участва в изработването на Общия устройствен план на Общината, както и заместник-председателят на КАБ арх. Петкана Бакалова, която коментира, че трябва да се помисли и за бъдещите функции на пешеходната зона. 

 

 

Димитър Ахрянов отбеляза, че преди да се пристъпи към реализацията на проекта, улицата ще бъде затворена за специални събития за ден-два и за уикендите, за да могат гражданите да се убедят в стойността на идеята. Обсъждането ще продължи до края на месеца и гражданите могат да дават своите предложения на info@plovdiv.bg. 

 

 

Презентацията вижте тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано