СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха проект за трансформация на ул. "Съборна" в София
 Facebook

Представиха проект за трансформация на ул. "Съборна" в София15.05.2020 / 12:08 - CityBuild.bg

Увеличаването на пешеходна зона ще бъде без намеса в съществуващата инфраструктура.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Проектът за трансформация на ул. "Съборна" с цел разширяване на пешеходните зони в центъра беше представен днес от главния архитект на София Здравко Здравков, заместник-кмета по транспорт Кристиан Кръстев, независимият общински съветник Борис Бонев ("Спаси София") и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Главният архитект и общинският съветник са внесли предложение в Столичния общински съвет за временна трансформация на улица „Съборна" в пешеходна зона. Това предложение е продължение на политиката на Столична община за увеличаване на пешеходните маршрути в София, след като през 2017 година бе взето решение за продължаване на пешеходната част на бул. „Витоша" до бул. „Александър Стамболийски". По този начин Градската градина, която е любимо място за разходки и отдих на столичани и гостите на града, ще бъде обвързана с останалите важни пешеходни пространства в София.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Предложението за пешеходната зона предвижда забрана за движение на моторни превозни средства и премахване на режима на паркиране „Синя зона" от пл. "Св. Неделя" до ул. "Цар Калоян" и от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I", както и промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. "Цар Калоян" до ул. "Леге", включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на моторни превозни средства в една лента в посока от ул. "Леге" към ул. "Цар Калоян". Предлага се премахване на местата за паркиране в рамките на кръстовището с ул. "Княз Александър I" с цел създаване на естествено продължение на Градската градина с новата пешеходна улица. В проекта са взети предвид и нуждите на бизнеса и живущите и затова част от улицата ще остане отворена за преминаване на автомобили.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

По улицата ще бъдат засадени дървета в съществуващите празни посадни места, ще бъдат поставени кашпи със зеленина, както и пейки, кошчета, велостойки и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът - боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Ще бъде дадена възможност на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат допълнителни структури (декинги, навеси, огради и др.).

 

 

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Да се затвори ул. „Съборна" за автомобили беше една от препоръките на датския урбанист Ян Геел още през 2017г. с цел София да стане град на хората. В тази връзка беше премахнато паркирането от едната страна на улицата, която е директна връзка от площад „Света Неделя" до Градската градина.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Препоръка за освобождаване на центъра от автомобили и конкретно от ул. „Съборна" даде и при посещението си в София през 2018г. известният италиански архитект Масимилиано Фуксас - преди да спечели конкурса за обновяване на площад „Света Неделя". Проектът му предвижда на ул. "Съборна" да се подмени настилката от площада до ул. "Леге", където започват жълтите павета, като се очаква тя да бъде същата като на площада, каза за CityBuild.bg главният архитект Здравко Здравков. Предвижданата сега трансформация е временна и предхожда приемането на проектното решение на арх. Фуксас.

 

 

„Изключително съм щастлив, че най-сетне тази прекрасна централна улица ще получи заслужено отношение. „Смятам, че с този общ проект даваме добър пример, защото, независимо, че с кмета сме политически опоненти, това не ни спира да работим с екипа ѝ заедно тогава, когато това е от полза за софиянци", каза Борис Бонев. От „Спаси София" от три години работят за тази мярка, като в преобразяването на ул. „Съборна" за първи път ще бъдат приложени принципите на съвременния тактически урбанизъм - с евтини мерки ще се получи красиво пространство за пешеходците.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Презентация на проекта на "Спаси София" със съдействието на общинското предприятие "София проект" и студио place.make за трансформация на ул. "Съборна" може да разгледате тук. Повече информация и визуализации може да видите и в статията на "Спаси София" тук.

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Вашите предложения и коментари може да изпращате до 26 май на адрес: delovodstvo@sofia-agk.com. След това се очаква приемане на проекта от Столичния общински съвет и трансформацията може да започне през лятото.


Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано