СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха проект за защитна сграда и площад на Епископската базилика
 Facebook

Представиха проект за защитна сграда и площад на Епископската базилика13.02.2018 / 07:00 - CityBuild.bg

Той е съгласуван с Националния институт по недвижимо културно наследство.

 

Защитната сграда на Епископската базилика в Пловдив ще бъде на две нива и в нея ще се експонират над 2000 кв. метра уникални мозайки. Тя ще бъде с височина 10 метра, а фасадата й ще е от неизползвано досега у нас стъкло. Ще повтаря контурите на Епископската базилика, но не в оригиналните й размери.

 

В защитната сграда нея ще има ателие за реставратори, магазин за сувенири, зала за прожекции, пространство за културни събития, виртуална реалност и др. От панорамна тераса ще се разкрива гледка към Античния театър, Форума, Одеона, а Епископската базилика ще бележи началото на туристически маршрут.

 

 

Проектът предвижда още изграждането на детска площадка, сух фонтан, нови места за паркиране, велоалея. Пред католическата църква ще има площад, а на мястото на съществуващия сега паркинг – зелено пространство с пешеходно преминаване. Това пространство ще подчертае стойността на двете сгради и ще улесни пешеходния достъп до тях чрез пряка връзка през подлез „Археологически“, където е сградата „Ейрене“. Така Епископската базилика ще се приобщи по естествен начин към градската среда и главната пешеходна зона на Пловдив. Ще бъдат оформени места за отдих, ще има и малко кафене. Площадното пространство ще е на площ от 8500 квадратни метра, а разгърнатата площ на защитната конструкция ще е 4800 кв.м.

 

Проектът елегантно социализира археологията в градската среда. Експозицията ще показва двата пласта на великолепните мозайки на базиликата и части от оригиналната архитектура, като спазва принципа на максимална автентичност. Екстериорът ще се вписва хармонично в околната среда. Пространството ще е подходящо и за временни изложби и културни събития.

 

 

Арх. Николай Трайков и арх. Пламена Андонова от Фондация „Америка за България” подчертаха по време на представянето на проекта вчера, че желанието на екипа е намесата в средата да бъде минимална, а основната цел е сливането на сградата с останалата градска тъкан. Строителството ще започне след завършването на укрепителните дейности, като целта е да приключи в началото на 2019-та година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Общата инвестиция е в размер над 16 милиона лева, като 8,2 милиона лева – от Фондация „Америка за България“, останалите – от Община Пловдив.

 

Археологът Жени Танкова и реставраторът Елена Кантарева разказаха за откритията, за огромната археологическа и реставрационна дейност, извършена на обекта през изминалите години. По време на представянето стана ясно още, че всички срокове по вписване в списъка на ЮНЕСКО на Епископската Базилика и античните мозайки на Филипопол са спазени. Първите резултати се очакват след месец юли.

 

 

Екипът по проекта е: ZOOM Studio + ателие DUO – водещ проектант; Абстракта – консервация и реставрация; Жени Танкова – археолог; Елена Кантарева-Дечева – художник-реставратор; инж. Костадин Палазов – строителни конструкции; ланд. арх. Мирела Димитрова-Дуйар – урбанизъм и ландшафт.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано