СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха план за велоалеята, част от бъдещия Зелен ринг на София
 Facebook

Представиха план за велоалеята, част от бъдещия Зелен ринг на София02.07.2020 / 14:16 - CityBuild.bg

Предстоят обсъждания и одобрение от Столичния общински съвет.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков представиха днес проект за Подробен устройствен план (ПУП) за велосипедна алея от ВТУ „Тодор Каблешков" в район „Слатина" до бившата жп гара „Пионер" в Борисовата градина в район „Изгрев". Проектът е изработен по възлагане на Столична община от „Айви Проект" ООД с ръководител арх. Иван Велчев. Условието общината да получи собственост на трасето е да има одобрен и приет ПУП.

 

Вижте проекта и тук.

 

Велосипедната алея ще бъде дълга около 3 километра и широка 3 метра, като ще обхваща площ от почти 10 хиляди квадратни метра. Цялата територия на трасето за линеен парк с велотрасе и пешеходни пътеки обхваща 67 000 квадратни метра, като около 30 000 квадратни метра ще бъде озеленяването. Предвиждат се алейно осветление, пейки и тротоари с широчина 2-2,50 метра. В около 3 декара терени, все още собственост на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), се предвижда да има малки обекти за обществено обслужване, има и идея в частта до Гара „Пионер" да бъде изградена детска градина с ясла.

 

Вижте разреза и тук.

 

Днес от 17:30 часа в зала „Универсиада" ще се проведе представяне на проекта. След това писмени становища, мнения или предложения могат да се депозират до 12 юли в деловодството на районните администрации на „Слатина" (бул. „Шипченски проход" 67) и „Изгрев" (ул. „Атанас Далчев" 12),  както и на електронни пощи: info@so-slatina.org и info@so-izgrev.bg. Общественото обсъждане ще приключи със заключителна дискусия на 16 юли от 17:30 ч. в зала „Универсиада".

 

Презентация на арх. Здравко Здравков

Презентация на арх. Жоржета Рафаилова

 

 

Предстои обявяване на обществена поръчка за идеен проект и внасяне на проекта за одобрение в Столичния общински съвет. Ако няма обжалване, в началото на следващата година се очаква да стартира процедурата по изграждане на Зеления ринг, чиято цел е да се създаде обособено и безопасно трасе за алтернативно придвижване, което свързва кварталите и големи градски паркове. Първият етап от него е трасето от „Слатина" до гара „Пионер", следващите са продължение на велоалеята през Борисова градина и НПЗ „Хладилника" до Южен парк.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано