СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Предстои петата международна конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ
 Facebook

Предстои петата международна конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ19.08.2019 / 12:45 - CityBuild.bg

Дигитализацията и автоматизацията в архитектурата ще бъдат сред акцентите в програмата.

 

На 16 ноември ЕТЕМ за пореден път ще събере световнопризнати имена в архитектурата на Международна конференция за фасаден инженеринг. На всеки две години събитието се превръща в професионална платформа, на която се представят последните иновации и тенденции във фасадния инженеринг, най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата и устойчивото развитие на градската среда, както и най-актуалните строителни технологии. 

 

Предстоящото пето издание ще бъде подкрепено от Американския съвет за високи сгради и градска среда (CTBUH), в който ЕТЕМ членува. Основно място сред темите на конференцията ще заеме проектирането, изграждането и експлоатацията на високи сгради в градска среда, както и най-новите тенденции и решения при фасадния инженеринг на небостъргачи. Сред акцентите на форума ще бъдат дигитализацията в архитектурата, автоматизацията на различните процеси и последните технологични решения за слънцезащита.

 

Петата международна конференция обещава динамична програма с вдъхновяващи презентации на водещи професионалисти в архитектурата и фасадния инженеринг. Тази година отново ще бъдат включени световноизвестни експерти от различни индустрии, които ще дадат нова перспектива на последните тенденции и иновации в дизайна.

 

 

Сред потвърдилите участие лектори се откроява името на Мирон Мутияба, главен проектант в Zaha Hadid Architects. Той ще представи иновативни архитектурни проекти и използването на нови изчислителни техники при проектирането и рационализирането на сложни фасади.

 

 

Мирон Мутияба участва в реализирането на големи проекти като небостъргачите Signature Towers, издигащи се в залива на Дубай, и емблематичната сграда Jockey Club Innovation Tower, превърнала се в новата движеща сила в развитието на Хонг Конг като център за развойна дейност и дизайн в Азия.

 

 

 

Мирон Мутияба е част от екипа, проектирал 5-звездния Morpheus Hotel в Макао. Morpheus е първата в света висока сграда с екзоскелет в свободна форма, обхващащ над 12,000 кв.м от фасадата. Мутияба отговаря за изчисляването на компонентите на фасадата, включващо цялостното проектиране и рационализиране на алуминиевата обвивка.

 

Снимки: Zaha Hadid Architects

 

Стивън Кенеди, който е асоцииран партньор в архитектурното бюро Grimshaw, ще представи различни иновативни проектантски техники и решения при реализирането на архитектурни обекти в унисон със заобикалящата ги среда.

 

 

В момента Стивън Кенеди работи върху динамично международно портфолио от проекти, които имат за цел опазването и популяризирането на екологичното, природното и културното наследство. Един такъв проект е Oman Botanic Garden (Ботаническата градина на Оман), който е в процес на изграждане в подножието на планината Ал Хаджар.

 

 

В градината ще се комбинират отглеждането, проучването и опазването на богатата местна флора на Оман, посредством разнообразни дейности за опазване на растенията, екологично образование и градинарство.

 

 

Стивън Кенеди е и директор на Scale Rule - колектив от архитекти и инженери, който насърчава културното многообразие и насочва обществената ангажираност към изграждането на устойчива градска среда.

 

Снимки: Grimshaw

 

Своето участие в конференцията е потвърдил и Пабло Заморано, ръководител отдел „Geometry & Computational design" в Heatherwick Studio, който има богата опит в прилагането на нови технологии и похвати, както и за изпълнението на предизвикателни геометрии.

 

 

Пабло Заморано е заместник-ръководител на проекта Coal Drops Yard, емблематичен проект-квартал за търговия на дребно и публично пространство в Кингс Крос, Лондон. През 2014 г. на студиото е възложено генералното преосмисляне на квартала и предизвикателството, да се превърнат остарелите сгради и дългите ъглови обекти в оживено средище за търговия на дребно и място за срещи. Пабло Замораное ангажиран с развитието на геометрията на проектa, както и с координацията на производството на всички сложни компоненти.

 

Снимки: Heatherwick Studio

 

Част от програмата на конференцията ще бъде и Георги Петров, който е асоцииран директор, строителен инженер в SOM (Skidmore, Owings & Merrill LLP). Той има опит в разнообразни предизвикателни типологии и проекти, включително корпоративни и търговски офиси, културни и транспортни сгради, както и специални стъклени и стоманени конструкции.

 

 

Георги Петров работи по конструктивния дизайн на Национален музей на армията на САЩ (Форт Белвар, Вирджиния) - сложен комплекс, състоящ се от музей, център за поддръжка, паркинг, изложбени зали, церемониални и събирателни пространства, разположен на 85 акра земя. 

 

Снимки: Skidmore, Owings & Merrill LLP

 

Във Форума ще се включи с презентация и водещият инженер на гиганта Thornton Tomasetti - Николаус Сундхолм.

 

 

В момента екипът на Thornton Tomasetti  работи по конструктивното проектиране на Jeddah Tower, която през 2020-та година ще се превърне в най-високата сграда в света и първата конструкция, достигнала 1 километър височина.

 

Снимки: Thornton Tomasetti

 

От ЕТЕМ обещават динамична програма и иновативни идеи, които да вдъхновят аудиторията. Можете да следите актуална информация за събитието и лекторите на сайта на форума facadeconference.com.

 

Следете и CityBuild.bg, който като медиен партньор ще ви запознава с подробности от конференцията. Информация за събитието през 2017 година може да видите тук.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор