СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Предстои второто събитие от цикъла „Архитектурни срещи“
 Facebook

Предстои второто събитие от цикъла „Архитектурни срещи“10.08.2018 / 11:28 - CityBuild.bg

Темата е адаптиране на културните наследства към нуждите на съвременния град.

 

Цикълът „Архитектурни срещи" е проект на Камарата на архитектите -  Регионална колегия Варна, със съорганизатори група Ре-Аниматори, подкрепен от САБ-Варна, Община Варна и съфинансиран от Фонд „Култура". Проектът включва три архитектурни срещи на тема градоустройство и една арт инсталация в градската среда.

 

Втората среща от цикъла „Архитектурни срещи" ще се проведе на 15 и 16 август от 10,00 до 13,00 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев" Варна. Срещата е насочена към адаптиране на културните наследства към нуждите на съвременния град и социалните аспекти на изкуството в градските пространства. Тя е съвместна инициатива на КАБ РК-Врарна, признатият български артист Роберт Баръмов и Община Варна.

 

 

Въпросите за качеството на градската среда все по-приоритетно ангажират вниманието на обществените структури и неправителствените организации. Съществува необходимост от анализ, предварителни проучвания, широки дискусии и информиран диалог с включване на всички заинтересовани лица.

 

Предстоящата среща обръща внимание на културните активности, съставлявщи съществена част от методиките за привличане на общественото внимание. Ще бъдат разгледани възможните обекти и подходящите градски ситуации за артистични намеси, акции, инсталации, пърформънси като фактор за активизиране на гражданите и гражданските организации, на общинските администрации, институциите и компетентните професионалисти.

 

Своята работа и гледна точка ще представят международно признати имена като:

 

Пиетро Галиано - завършва архитектура с отличие в Университета във Флоренция. Удостоен е с награда на университета във Флоренция. Куратор на повече от 100 проекта, най-популярните от тях в центъра за съвременно изкуство-музея "Луиджи Печи". Преподава "Инсталация и Изпълнителско изкуство SACI" - Колеж по изкуства и дизайн. Член е на изпълнителния съвет на Форума за съвременно изкуство в Италия, както и на научния "Nexst", фестивал на италианските НПО пространства. Артистичен директор на Scripta - фестивал на книгата за съвременна теория на изкуството, публикувал е монографии за съвременни художници, есета, каталози, издания за постмодернистично изкуство. Фокусира се върху социалния, урбанистичен и архитектурен контекст, връзките между съвременните изразни средства и публични сфери. Търсенията му са насочени към изграждане на съвременна обществена визия и стратегии чрез ангажирането на архитекти, артисти и не-артисти, като разглежда проблеми като традиции, идентичности, автентичност, колективна памет, трансформации и насърчава хибридни форми на креативните изразни средства с цел повишаване на общественото и индивидуално съзнаване.

 

Изабела и Тициана Перс - създатели и директори на резиденция РЕЙВ в Италия. Анализират връзката между човешките социо-културни намеси в природна среда и рефлексията им върху флората и фауната. Инициират интервенции в малки територии, в които артистичния активизъм изследва обществените реакции към идеята за социален статут на видове, създадени чрез изкуствен подбор. Основатели и директори на първия фестивал биоцентризъм "Гая" в Италия.

 

Милене Феранд и Гийом Лоатие - куратори и галеристи. Специалисти по история, културно наследство, археология и бизнес, администриране. Работят за галерия "Кристоф Гаиярд" -Париж.

 

По темата проекти в градската среда и ангажирене на общественото внимание за нейното подобряване в дискусията ще се включат:

 

Арх. Константин Димов - завършил архитектура във ENSA-V, Версай, Франция. Член на управителния съвет на КАБ РК Варна, един от основателите на група Ре-Аниматори.

 

Арх. Максим Недков - завършил архитектура в Технически Университет Мюнхен, Германия. Създател на проекта „Загадките на Варна", председател на Сдружение „Таляна".

 

Арх. Невена Вълчева - завършила архитектура в УАСГ-София, България, един от основателите на група Ре-Аниматори.

 

Събитието е с вход свободен за всички интересуващи се от тематиката, която засяга.Още подробности - тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ