СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Над 7 млрд. лв. са предвидените ресурси по Програмата за развитие на регионите
 Facebook

Над 7 млрд. лв. са предвидените ресурси по Програмата за развитие на регионите21.01.2021 / 12:28 - CityBuild.bg

2,3 млрд. лв. се включват в програмата по Фонда за справедлив преход.

 

 

Над 7 млрд. лв. са предвидените ресурси по Програма за развитие на регионите за периода 2021-2027 г., която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те са предвидени за модернизация на различна по вид инфраструктура, стимулиране на икономическото развитие, прехода към зелена енергия и подкрепа на регионалната политика. Това обяви вчера заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова на заседание на Тематичната работна група, която разработва ПРР. На него бе одобрен третият актуализиран проект на програмата, след приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС, която дава пълна яснота по отношение на ресурсите, с които ще разполага страната ни по линия на финансиране на кохезионната политика. Зам.-министър Николова отбеляза, че бюджетът на новата регионална програма е увеличен с близо с 60% повече от ресурса по предходните две програми за регионално развитие, за периода 2007-2013 и 2014-2020.

 

2,3 млрд. лв. от общия бюджет на програмата е ресурсът на Фонда за справедлив преход, който ще се управлява от МРРБ. „Новият приоритет за справедлив енергиен преход има за цел да предоставя възможност на регионите и хората да се справят със социалните въздействия, заетостта, икономиката и околната среда в условията на прехода към климатично неутрална икономика до 2050 г.", посочи зам.-министър Николова. На този етап се предвижда фондът да финансира проекти в областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, но се водят преговори с ЕК да бъдат включени още поне 8 области в страната.

 

В новата ПРР са увеличени с 2% и средствата по приоритета за градско развитие спрямо предишният период, обясни още зам.-министър Николова. Заложено е този ресурс да бъде фокусиран върху десетте най-големи града в страната, които са основните центрове на растеж. Приоритет за правителството ще бъдат трите северни района за планиране - Северозападен, Северен централен и Североизточен, които ще получат общо 55% от бюджета на инструмента интегрирани териториални инвестиции, а за южните райони са останалите 45%, коментира още заместник-министърът. Както досега, ще бъдат подкрепяни и мерки в областта на здравеопазването, социалната политика, туризма, културата и спорта.

 

Предстои третият вариант на програмата да бъде изпратен за преглед и консултации на национално и европейско ниво.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано