СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Предвиждат офис сграда с 14-етажно тяло близо до паметника на Васил Левски
 Facebook

Предвиждат офис сграда с 14-етажно тяло близо до паметника на Васил Левски20.03.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Бившето чешко посолство на бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Панайот Волов" в София ще бъде съборено.

 

Приключили са административните процедури за промяна предназначението на терена от 3.5 дка.

 

Обсъждайки техническия проект за новия обект в част "Озеленяване", комисията по околна среда към Столичния общински съвет прие да бъдат отсечени 11 дървета (липи, брези, клен и акация) с условие да се засадят нови 33 фиданки (16 на мястото на отсечените дървета, а останалите 17 - в непосредствена близост по бул. "Янко Сакъзов"), съобщи „Дневник".

 

Паметникът на Васил Левски (вляво) и сградата на бившето чешко посолство (вдясно) по бул. „Янко Сакъзов"

 

Против изграждането на 14-етажно тяло към новия обект са общинските съветници Тома Белев и Марта Георгиева от "Демократична България" с мотив, че околните сгради по бул. "Янко Сакъзов" са 5-етажни и това ще наруши силуета на мястото. Според главния архитект на София Здравко Здравков, Законът за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО) ограничава строежи в центъра до 50 метра кота корниз, а той е настоял проектантите да изтеглят по-навътре от булеварда 14-етажното тяло, т.е. по-близо до сградите на НСИ и „Информационно обслужване" на ул. "Панайот Волов".

 

Високото тяло на новата сграда се предвижда между сградите на „Информационно обслужване" и НСИ (вляво) и бившето чешко посолство (вдясно) по ул. "Панайот Волов"

 

"Нашата идея не е да направим мастодонт в центъра на София, а сграда, която да се възприема от всички и да бъде красива", е заявил пред комисията представител на инвеститора "Феърплей интернешънъл" АД, който спечели търга за терена през 2015г. и първоначално смяташе да строи сграда от 10 етажа.

 

Източник: www.skyscrapercity.com

 

"Направихме усилие да се съобразим със средата, включително градоустройствено", е обяснил проектантът арх. Димитър Паскалев от "Архитектоника студио". Той е уточнил, че сградата е за офиси и ще има подземен паркинг на две нива с над 100 паркоместа. 

 

Източник: „Дневник". Върху покривите на новата сграда ще има почвен пласт от 60 см за декоративни растения. Три живи дървета ще са в ниша между 10-и и 12-и етаж.  

 

Предстои проектът на новата сграда да се съгласува с Направление "Архитектура и градоустройство" и с Националния институт за недвижимото културно наследство, тъй като попада в обхвата на историко-археологическия резерват "Сердика-Средец". 

 

 

Източник: www.skyscrapercity.com

 

Арх. Димитър Паскалев от „Архитектоника студио" участва в иновативния проект InDeWaG ("Industrial Development of Water Flow Glazing Systems") с партньори от Германия и Испания за създаване на стъклопакети с циркулиращ воден поток. Демонстрационен павилион с такава фасада беше открит през октомври миналата година в Научен комплекс 2 - БАН на бул. „Цариградско шосе" 72 в София.

 

Арх. Паскалев е съосновател на Институт за сгради с нулево потребление на енергия и на Building Systems Design - инженерна компания за фасадни системи. Има 4 патента за иновативни енергийно ефективни разработки по архитектура и дизайн.

 

Арх. Паскалев има повече от 20 години опит в архитектурното проектиране, управление на сградни проекти, градско планиране и интериорен дизайн. Експерт е в архитектурното проектиране на обществени, търговски, жилищни и различни други видове сгради с акцент върху устойчивото развитие на обитаването, енергийната ефективност и функционалност и оптимизация на разходите. Някои от проектите му са Контролната кула на Sofia Airport, офис сградите "Софарма Бизнес Тауърс и Литекс" и "Белисимо Бизнес Център" в София.

 

Арх. Паскалев е член на "ГРУПА ГРАД" - инициатива на архитекти за устойчиво градско планиране. В нея член е и арх. Ивайло Петков, който влезе в групата общински съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет и в момента е зам.-председател на комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано