СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Прекратиха процедурата за концесия на Централна минерална баня в София
 Facebook

Прекратиха процедурата за концесия на Централна минерална баня в София14.09.2017 / 12:29 - citybuild.bg

Причината за решението на Столичен общински съвет днес е липсата на кандидати през годините.

 

 

Първата процедура за концесия на банята беше открита с решение от 12 юни 2008 г. на Столичен общински съвет. Предвиждаше се Централната минерална баня /сега Музей за история на София/ да бъде отдаден на концесия за 20-25 г. Бъдещият концесионер трябваше да гарантира, че ще извършва дейностите водолечение и SPA процедури с минерална вода и ресторантьорство. Допускаха се също фитнес, фризьорски и козметични услуги, както и услуги, свързани с организиране на културни мероприятия.


Сградата на софийската баня е обявена за архитектурно-художествен паметник от национално значение в "Държавен вестник" от 1998 г. Припомняме, че инициативата Термално-Нормално продължава да настоява минералните бани да бъдат възстановени и да запазят своето предназначение, каквото засега не се случва нито за Централна минерална баня-София, така и за баните в Горна баня и Овча купел /където наскоро избухна и пожар/. Такава надежда остава само за банята в Банкя, която трябва да бъде възстановена от "Алианц България". Фондът трябва да изгради балнеоложки хотел, летен театър, открити и закрити басейни, подземен паркинг и подземна топла пешеходна връзка между хотела и банята.

 

Днес СОС прие и Програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находища на минерални води и Стратегия за използване на потенциала от минерални води и земна топлина. Докладът беше внесен от главния архитект на София Здравко Здравков. 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София