СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Премахване на сградата “Златен век” поиска кметът на район "Лозенец"
 Facebook

Премахване на сградата “Златен век” поиска кметът на район "Лозенец"21.11.2019 / 17:04 - CityBuild.bg

Искането на новоизбрания кмет Константин Павлов е отправено към ДНСК и е подкрепено от становище. (обновена)

 

Внесеният от кмета на "Лозенец" документ доказва, че разрешението за строеж на “Златен век” вече е загубило правното си действие, казват от "Демократична България". "Становището му идва да запълни шестмесечното мълчание от страна на главния архитект на Столична община (СО) - арх. Здравко Здравков, след като през април 2019 г. началникът на ДНСК арх. Несторов го задължи да се произнесе по казуса. В отделно искане, отправено до Столичния кмет и главния архитект на СО, Павлов настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. „Лозенец I-ва част“, така че да бъдат приведени предвижданията на подробния план с тези на Общия устройствен план в съответствие с действащите законови изисквания", казват още от партията.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

На 15 ноември от Инициативния комитет "Лозенец" съобщиха, че са потърсили отговор от Народното събрание за тълкувание на Закона за устройство на територията във връзка със сградата. "Отговорът отрича всички възможности, с които инвеститорът, главният архитект и ДНСК се опитваха да оправдаят строителството. Законите се пишат от Парламента. Той единствен може да ги тълкува. Оттам признават, че „Златен век" де факто е незаконен", казаха от комитета. С встъпването си в длъжност пък кметът на "Лозенец" заяви, че ще провери проектите за всички високи сгради в района.

 

Πo този пoвoд от "Артекс" се позоваха отново на peшeниeто oт 30 юли на Coфийcĸия aдминиcтpaтивeн cъд, който е пoтвъpдил вaлиднocттa нa рaзpeшeниeтo зa cтpoeж и е oтмeнил зaпoвeдтa нa ДHCK зa cпиpaнeтo нa cтpoeжa. От „Aртекс" ще изчaĸат oĸoнчaтeлнoто peшeниe нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд. Πoдoбни дeйcтвия като на кмета на "Лозенец" според фирмата цeлят пpaвeн пpeцeдeнт, ĸoйтo ocвeн чe щe бъдe нeгaтивeн cигнaл ĸъм бългapcĸитe и чyждecтpaнни инвecтитopи, щe cъздaдe и възмoжнocт дa ce aтaĸyвaт peдицa мaщaбни cтpoeжи, вĸлючитeлнo и peдицa инфpacтpyĸтypни пpoeĸти в cтpaнaтa, зa ĸoитo пoпpaвĸaтa в чл. 153 нa ЗУT e нaпpaвeнa и вaжи.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано