СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Преобразен е подлезът на Централната автогара в София
 Facebook

Преобразен е подлезът на Централната автогара в София14.08.2020 / 12:41 - CityBuild.bg

За две седмици осем графити художници промениха визията на 300 кв. метра.

 

Arsek&Erase, STEN, GLOW, MOUSE, Kotk, JahOne, EPIK работиха по съвместен проект като част от фестивала „Графф експрес". Художниците изработиха обща концептуална творба, отразяваща спецификата на мястото: Централната софийска автогара като кръстопът на хора и съдби и София като мултикултурен град с хилядолетна история, едновременно дом и туристическа дестинация. Оганизиран от Фондация „Вижънъри" (автори и на проекта „Граффопост" от 2017 г.), проектът „Графф експрес" е осъществен с финансовата подкрепа на Програма „Европа" 2020 на Столична община и в партньорство с район „Сердика".

 

Графити фестивалът е първият по рода си, в който различни артисти работят по обща творба, курирана смислово и цветово и вписана по подходящ начин в пространството - това е единственият графити форум, който не поставя акцент върху отделните творби. Макар творбата да е обща, всеки от графити творците запазва личния си стил и представя собствения си творчески усет.

 

Една от основните цели на новото художествено оформление на подлеза е социализирането на иначе неприветливи места в централните градски части и тяхното активно променяне чрез модерно изкуство. Вече завършените художествени произведения носят общо послание за толерантност между различията и извеждат на преден план уникалния характер на всеки индивид.

 

 

 

 
още от Новини

още от АРТ