СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Преосмисляме както начина си на живот, така и дизайна
 Facebook

Преосмисляме както начина си на живот, така и дизайна06.04.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Той трябва да решава нови задачи, казва дизайнерът Анна Манако, която работи във Верона.

 

Pragmatika.media направи анкета сред дизайнери и архитекти, за да разбере как се справят с работата от вкъщи заради извънредните мерки и предизвикателствата пред това. В първата част ви предложихме акценти от мненията на украинските архитекти Гриша Зотов и Жанна Киселева, на дизайнерите Дмитрий Сивак и Денис Соколов, както и на ръководителя на компания Андрей Антоненко. Във втората част публикувахме част от коментарите на арх. Александр Попов и на дизайнера Йова Ягер, а сега се запознайте с мнението на Анна Манако (Manako Design), която работи в град Верона в Италия - страната на второ място по заразени от коронавирус в света и първа по смъртни случаи заради болестта.

 

 

"Не е лесно да се работи, когато непрекъснато идват лоши новини и страната ти е в драматичен период. Важен е балансът между съпреживяването и вярата в бъдещето. Струва ми се, че е много важно да не губим време в отрицание и търсене на конспирация, както и да филтрираме информацията", казва Анна Манако.

 

Според нея е важно да си направиш график през деня, да правиш упражнения, да следваш плана, но и да не се укоряваш за моментите на слабост. "Аз си помагам с медитация и духовни практики и се старая да почвам деня си с тях, а не с новините. Помагам и на дъщеря си, която е в първи клас, но се старая и да съхраня спокойствието й, а не толкова нивото на нейните знания."

 

 

Проектите, свързани с производство, временно са стопирани, но на хартия възникват нови идеи и концепции. "Сега усвоявам нова за мен професия на преподавател и водя видеокурс, посветен на развитието на образното мислене. Работното си място се постарах да подобря и адаптирам за провеждане на онлайн-конференции и записи на видео уроците", обяснява дизайнерът.

 

 

В момента едновременно върви процес както на преосмисляне на начина на живот, така и на дизайна. Сега той е насочен главно към това да пази живота на хората: в Италия например студиа за 3D печат правят защитни маски и клапани за респираторни апарати, адаптираха маска за подводно плуване за същата цел, а фабриките на Armani, Fendi и Gucci преформатиха производството си за шиене на защитни костюми и маски.

 

„Earth Suit" - защитен костюм за цялото тяло, който позволява на хората да изпълняват рутинни и социални задачи, като същевременно са напълно защитени - идея на Lauren Miyoko от Rochester Institute of Technology за участие в инициативата Global Grad Show Open Call, която събра иновативни решения на студенти и преподаватели от цял ​​свят.

 

Животът ни се промени и дизайнът трябва да решава нови задачи и да оптимизира актуалните процеси. Иновации ще дойдат и след като бъдат прекратени извънредните мерки, споделя Анна Манако. "Според мен, ще се ускорят роботизацията и цифровият контрол, ще се появят нови устройства, които ще решават проблеми с почистването и дезинфекцията. Появиха се и нови битови потребности за по-продължително съхранение на продукти, тяхното зониране и дезинфекция, както и от необходимост от работно място вкъщи, оборудвана входна зона с възможност за дезинфекция на обувки и дрехи. Още по-важни ще станат екологичността и икономичността на предметния дизайн и възможността му да се трансформира, както и повторната употреба. Ще се съхрани тенденцията за биоморфност и простота. А в момента търсим в дома си и окръжаващите ни предмети тази радост, от която сме лишени заради невъзможността на пътуваме или да отидем в музей."

 

„ClAir Tram" поставя качеството и хигиената на въздуха в основата на дизайна на обществения транспорт в отговор на спешната нужда от намаляване на предаването на инфекции, пренасяни по въздуха - идея на Erik Mantz-Hansen от Muthesius Academy of Fine Arts and Design за инициативата Global Grad Show Open Call.

 

"On Air" помага за създаването на професионална среда за цифрови срещи у дома. Създаден от Kohei Kojima за инициативата на Global Grad Show.

 

 

„Cooltainers" предлага естествен метод за консервиране на прясна храна у дома, намалявайки необходимостта от посещение на супермаркети - идея на Georgia von le Fort за инициативата Global Grad Show Open Call.

 

"Soap Tattoo" - мотивира децата да мият ръцете си, като се използват закачливи стикери със скрити изненади - идея на Nacho Vilanova за инициативата Global Grad Show Open Call.

 

"Сега е време да се преосмислят и ценностите. Ще престанем да купуваме неща, за да правим впечатление на другите, а ще правим това основно за себе си. Пазаруването ще престане да е толкова запълване на времето, а потреблението ще стане по-осъзнато. Ще станем по-избирателни в покупката на предмети", казва Манако.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно