СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Преустройство на общежитие спечели награда "Фасада на годината"
 Facebook

Преустройство на общежитие спечели награда "Фасада на годината"05.12.2019 / 17:25 - CityBuild.bg

В обекта са използвани Баумит интегрирана топлоизолационна система Про с крайно покритие СиликатТоп, ПураТоп и МозаикТоп.

 

 

На 14 ноември бяха наградени победителите в конкурса на "Баумит" - "Фасада на годината 2018-2019". Първите шест обекта от всяка категория, достигнали до финала, ще се състезават и в международния конкурс „Life Challenge 66". В категорията „Термично саниране" първо място бе присъдено за „Преустройство, реконструкция и модернизация на работническо общежитие в апартаментен тип в София, ул. „Житница" 21", с проектант арх. Кристина Канинова, „Скица" ЕООД. Инвеститор на проекта е „Актив пропъртис АДСИЦ", а изпълнител и заявител - „Димел" ЕООД.

 

 

Панорама Житница" се намира в София в м. Славия. Сградата е с разрешение за ползване от 6 февруари. Проектът включва преустройство, реконструкция и модернизация на съществуваща сграда от 60-те години и е изпълнявала функцията на работническо общежитие. Възстановена е предишната функция в контекста на съвременните изисквания, потребности и търсене в сегмента на жилищни и обществено обслужващи площи, съобразени със социалната, икономическа и комуникационна специфика на зоната, в която попада сградата. Извършено е конструктивно укрепване с цел усилване на съществуващата конструкция по отношение на поемането на хоризонтални въздействия от земетръс.  Конструктивното укрепване се осъществява чрез добавяне на стоманобетонни рамки и стени по фасадите от изток и запад, както и във вътрешността на сградата.

 

 

Сградата ще разполага със 116 апартамента с големина от 27 до 120 кв.м, 4 магазина, 4 шоурума, фитнес, заведение за бързо хранене, супермаркет.

 

 

Основната сграда разполага с един вход за жилищната част, като достъпът е с външна съществуваща стълба. За осигуряване на изискванията за достъпна среда е предвидена нова асансьорна платформа от западната страна на стълбата.     

 

На ниво сутерен са предвидени обществено обслужващи единици, които да са полувкопани и с достъп от ниво терен откъм ул. „Житница". В централната и задната част на сградата, която изцяло попада под нивото на терена, са планирани складови, технически и обслужващи сградата помещения, както и вертикално комуникационно ядро.

 

На първи етаж са планирани обществено обслужващи обекти, супермаркет за хранителни и промишлени стоки, заведение за бързо хранене, входно преддверие с рецепция, вертикално комуникационно ядро, инсталационни шахти и др. На ниво терен е предвиден открит паркинг за 11 автомобила, както и детска площадка, тераса към заведението за хранене, озеленяване и др. От северната страна на сградата на това ниво е предвидена нова външна площадка (тераса) за достъп до търговските площи, разположени от двете страни на входа за жилищната част на сградата.    

 

На втори етаж са разположени апартаменти по целия източен, северен и западен фронт на сградата, както и обслужващи помещения, вертикално комуникационно ядро, инсталационни шахти и др.    

 

Етажите от трети до девети могат да се дефинират като „типови", като на тях се предвижда да бъдат разположени апартаменти, вертикално комуникационно ядро, инсталационни шахти и др. На подпокривният и покривен етаж са разположени апартаменти, вертикално комуникационно ядро, инсталационни шахти и др. На кота +28,20 е обособено техническо помещение за машинно на асансьорите. 

 

 

В сутерена на пристройката са предвидени обслужващи и складови помещения към партерното обществено-обслужващо ниво, както и технически помещения, складове към сградата, топла връзка с подземния паркинг и др.    

 

На първия етаж на пристройката са планирани обществено-обслужващи обекти, като супермаркет, заведение за бързо хранене и др. Това ниво ще има излаз на ниво терен към открития паркинг, детската площадка и тераса заведение.    

 

На втори етаж на пристройката над хипермаркета са предвидени 4 апартамента с южен фронт. 

 

 

Подземен паркинг е проектиран извън обема на съществуващата сграда и пристройка към нея. Той обхваща свободната площ по регулационната линия на имота. Подземното ниво ще разполага с една рампа за движение на автомобили с ширина 3м, която ще бъде снабдена със светофарна уредба и ще се ползва и в двете посоки (вход и изход от подземния гараж). Броят на паркоместата е 26, като 19 от тях ще бъдат обособени в гаражни клетки. Гаражът ще разполага с топла връзка към сутерена на съществуващата сграда.

 

 

 
още от Новини

още от Баш майстор